Artık Türkiye vatandaşlarından Schengen vizesinde parmak izi isteniyor

2011'den bu yana dünya çapında kademeli olarak hayata geçirilen Schengen Vize Bilgi Sistemi, geçtiğimiz günlerde Türkiye'de de devreye girdi. Sistemin devreye girmesiyle bazı konsolosluklarda yoğunluk yaşandı.

Dünya çapında 2011'den bu yana kademeli olarak tesis edilen Vize Bilgi Sistemi, bugünden itibaren Türkiye'de uygulanmaya başlandı. Sistem gereği Schengen devletlerinin konsolosluklarında parmak izi alınma çalışması başlatıldı. Yunanistan'ın Edirne Konsolosluğu'nda da başlayan uygulama, vize işlemlerinin uzamasına neden oldu. Konsolosluk önünde kendilerine sıra gelmesini bekleyen vatandaşlar, geçmişle kıyasladıklarında vize işlemlerinin uzadığını belirtti.

Pasaport alırken de parmak izlerinin alındığını ifade eden vatandaşlar, bu izlerin Schengen sistemiyle bağlantılı hale getirilebileceğini savundu. Parmak izi alımı uygulamasından, 12 yaş altı çocuklar, parmak izi alınması imkansız olan bedensel engelliler ve Schengen ülkesinin davetlisi resmi heyet üyeleri muaf tutuluyor. Alınan parmak izi bilgilerinin, 5 yıl süreyle geçerliliğinin koruyacağı belirtildi. Schengen vizesine başvuranlardan alınacak parmak izi, özellikle havalimanlarında giriş yapılan ülkede kolaylık sağlayacak. Parmaz izi eşleşen vize sahipleri uzun kuyruk beklemeden giriş yapabilecek.