Arjantinli işçiler fabrikalarına sahip çıkıyor

Arjantin'de 1999-2002 krizinde fabrikayı işgal edip tekrar üretime açan işçiler, eski sahiplerinin fabrikayı geri istemesine karşı direniyor. Direnişe sanatçılar ve kültür işçileri de destek veriyor.

soL (DIŞ HABERLER) Arjantin'deki ekonomik kriz sırasında kapısına kilit vurulan binlerce fabrikadan biri olan Zanon seramik fabrikası, işçiler tarafından işgal edilerek yeniden üretime açılmıştı. Şimdi eski sahiplerin kriz zamanı terk ettikleri fabrikayı geri almak istemelerine karşı, işçiler, fabrikanın kamulaştırılması için mücadele veriyor. Mücadele, başta plastik sanatçılar olmak üzere sanat ve kültür emekçilerinden büyük destek görüyor.

Fabrikanın kalıcı olarak işçilerin denetimine geçmesi için uluslararası bir imza kampanyası başlatıldı. "Zanon'un Kamulaştırılması İçin Sanatçılar ve Kültür Emekçileri" adına hazırlanan imza metninde, 470 seramikçi ailenin istikrarını tehlikeye atacak her türlü girişimin reddedildiği belirtilerek, "aynı zamanda, 7 senelik mücadele ve üretim boyunca Zanon'un kadın ve erkek işçilerinin yaptıkları gibi, kesinlikle fabrikanın işçi denetimi altında kalıcı olarak kamulaştırılmasından yanayız" deniliyor.

90'lı yıllarda Menem hükümeti döneminde, IMF politikalarının ekonomiyi felç etmesiyle 1999 yılında patlak veren krizde, Zanon seramik fabrikası işçileri, 34 günlük grevin sonunda, halkın da desteğiyle fabrika yönetimini ele geçirmişti. Arjantin işçi sınıfı, neo-liberal politikalara karşı, kapatılan fabrikalarını terk etmeyip üretimi sürdürerek işgal fabrikaları deneyimini yaratmış, hammaddelerini satın alarak, ürünlerini üreterek, kendilerine iyi maaş ödeyerek ve işsizler için yeni işler yaratarak, fabrikaları yönetebilme yetenekleri olduğunu göstermişlerdi. Zanon seramik fabrikası işgalden önce ölümcül iş kazalarıyla adını duyurmuştu.

Kampanyaya katılmak isteyenler imzalarını artistasporzanon@gmail adresine, bir kopyasını da [email protected] adresine gönderebilirler.