Arjantin Venezuela yakınlaşması

Arjantin ve Venezuela, çeşitli alanlarda 21 işbirliği anlaşmasına imza atarak, iki ülke arasındaki işbirliğini daha da geliştirdi.

soL (DIŞ HABERLER) Arjantin Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner'in Venezuela ziyareti, iki ülkenin işbirliğinin güçlendirilmesi bakımından önemli anlaşmalara sahne oldu. Kirchner, basının önünde, Arjantin'in uluslararası para piyasalarından dışlandığı zor zamanlarında mali desteği için Venezuela'ya teşekkür ederken, Venezuela lideri Hugo Chavez de Arjantin'e ait olan, fakat yakın zamanda Venezuela'nın kamulaştırdığı Techint Sidor çelik fabrikası için ödeyecekleri tazminatı duyurdu.

İmzalanan anlaşmalar arasında, doğu Venezuela'daki petrol alanlarında yapılan geliştirmelerde Arjantin'in de rol alması, Arjantin'de tohum üretimi gibi ziraat ve gıda sektöründe yatırımlar yapılması gibi başlıklar da var.

İlaç üretim sektöründe varılan anlaşmayla birlikte Venezuela'da 130 hastanede Arjantin ilaçları kullanılacak.

Kirchner, basına "Bu, bölgemizi bütünleştirmek için yeni ve etkili bir yol, ticaret ve teknoloji transferi" dedi. Arjantin'de Obama'nın görev başına geldiği hafta Küba ve Venezuela'yı ziyaret ettiği için yapılan eleştirileri de, "Chavez'le bölgeye dair ortak bir bakış açısını paylaşıyor olduğumuz gerçeği bir yana, belki Venezuela'nın Arjantin'in sanayi alanındaki ana ortaklarından birisi olduğunu bilmiyorlardır" diye yanıtladı.