Arap Birliği Suriye'ye askeri seçeneği tartışacak

Bu hafta yapılacak Arap Birliği toplantısında gündem, Katar’ın Suriye’ye asker gönderme önerisi olacak. Suriye’nin reddettiği bu öneriye ilk karşı çıkan ülke ise Tunus. Birlik toplantısının diğer bir gündem maddesi ise BM ile yapılacak gözlemci eğitimi.

Suriye konusunda itidal çağrıları ile müdahale sesleri arasında bocalayan Arap Birliği konu ile ilgili yeni gelişmeleri değerlendirmek üzere bu hafta buluşuyor. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi, bu hafta yapılacak Arap Birliği dışişleri bakanları toplantısında Katar’ın asker gönderme önerisinin görüşüleceğini söyledi. Bahreyn’de temaslarda bulunan El Arabi, Manama’da gazetecilerin sorusu üzerine, cumartesi günü yapılacak toplantının her fikrin tartışılmasına açık olacağını ifade etti.

Katar’ın önerisine ilk karşı çıkan ülke Tunus
“Devrimlerinin” birinci yılını dolduran Tunus’un Cumhurbaşkanı Muncef Marzuki, konu ile ilgili görüşlerini açıklarken Suriye’ye yabancı askeri müdahaleye karşı olduğunu kaydetti. Marzuki, böyle bir müdahalenin tüm Ortadoğu’da “patlamaya” yol açabileceğini söyledi. İki yıllık süreçte hep kritik rollerde gördüğümüz eski Arap Birliği Genel Sekreteri Mısırlı Amr Musa ise Arap ordularının Suriye’ye müdahalesini öngören önerinin üzerinde durulması gerektiğini ifade etti.

Katar Şeyh’inin yeni yayınlanan röportajı
Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani, Amerikan televizyonu CBS'e verdiği röportajda Suriye’de şiddet olaylarını durdurmak amacıyla bu ülkeye Arap askeri birliklerinin gönderilmesi gerektiğini söylemişti. Bu röportaj bu hafta başında yayımlanırken aslında görüşmenin Kasım ayında yapıldığını sadece Katarlı El Cezire dile getirdi. CBS’in dahi belirtmekten kaçındığı bu bilginin neden saklandığı ya da bu röportajın niye gerçekleşmesinden aylar sonra yayımlandığı soruları ise cevapsız kalmış durumda.

BM’den Arap Birliğine yardım çağrısı
Haftasonu gerçekleştirilecek kritik toplantı öncesinde BM’den yapılan açıklamada kendilerince yapılan teklifin Arap Birliğince kabul edildiği açıklandı. Teklif Arap Birliği gözlemcilerinin BM-OHCHR (İnsan Hakları Yüksek Komisyonu) tarafından eğitimini içeriyor. Gözlemci eğitimleri de haftasonu toplantının yapılacağı şehir olan Kahire’de gerçekleştirilecek.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ise süreç boyunca git-gelli olsa da Suriye’nin yanında duran Rusya ve Çin’i karşısına almadan güvenlik konseyindeki Suriye karşıtı cephenin etkisini arttırmaya çalışıyor. Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Wen Jiabao ile birlikte iken yaptığı açıklamada, “durum kabul edilemez bir noktaya ulaşmıştır. Güvenlik Konseyi’nin bu sorunu gerekli ciddiyet ve ağırlıkla halledebileceğini umuyorum” dedi.

Suriye'nin büyük bir şaşkınlıkla karşıladığı ve reddettiği asker yollama önerisi ülkeye ilk kez resmi ağızlardan ve uluslararası hukuk yolları üzerinden silahlı güç sokmayı hedefleyen öneri. Cumartesi günü yapılacak olan Arap Birliği zirvesi bu açıdan da büyük önem taşıyor.

(soL - Dış Haberler )