AP: Kıbrıs’tan askerlerinizi çekin

Kıbrıs’ta sorunun çözülmesi için son tarih 2009 sonu olarak kararlaştırıldı. Avrupa’dan Türkiye’ye askerlerin geri çekilmesi konusunda AB üyeliği kozunu kullandı.

soL (DIŞ HABERLER) Avrupa Parlamentosu Türkiye raporunu önceki gün onayladı. Parlamento Türkiye'ye dair olumlu yargılarda bulunması ve Kıbrıs gündemine daha ılımlı yaklaşması raporun çok fazla tartışılmadan gündemden düşmesine neden olurken parlamentonun Dışişleri Komitesi'nin Kıbrıs uyarısı dikkat çekti.

Parlamento, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili bir tarih mecburiyeti koşulmamıştı, sadece sorunun 2009 yılı içinde çözümlenmesi beklentisi not düşülmüştü. Bu durumun AB ile üyelik müzakerelerine bir etkisi olmayacağı da vurgulanmıştı. Dışişleri Komitesi'nin bir gün sonraki raporla ilgili açıklaması ise sert oldu. Komite Kıbrıs'ta barış görüşmelerinin başlamasını Türk askerinin adadan çekilmesine bağlarken Türkiye'nin Ek Protokol'e uyum sağlamadığı vurgulandı. Komite ayrıca 2009 Aralık ayına kadar Türkiye'nin taahhütlerine uymamasının ise AB üyelik görüşmelerine olumsuz yansıyacağını da ilan etti.

Türkiye'nin Kıbrıs konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına ve Avrupa Birliği'nin kuruluş prensiplerine aykırı hareket ettiğini Türkiye'nin limanlarını ve havaalanlarını Güney Kıbrıs bandıralı gemi ve uçakları kapalı tutarak Güney Kıbrıs'ı tanımadığını vurguladı.

Parlamentonun görüşmelerin güvenliği için Türkiye'nin askerlerini çekmesi gerektiği uyarısına Kıbrıs'ın her iki kesiminden de bir yorum gelmedi. Ancak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başkanı Mehmet Ali Talat ve Güney Kıbrıs Başkanı Demetris Christofias tampon bölgede ikili temasta bulundu. İki liderin 19. buluşmasının konusu "varlıklar" oldu. Liderler buluşma sonrasında basına açıklama yapmazken BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer, görüşmelerin iyi geçtiğini ve bir sonraki görüşmenin 19 Şubat'ta yapılacağını duyurdu.