Altın Şafak'tan Hitler'e övgü, eşcinsellere hakaret

Yunanistan'ın ırkçı partisi Altın Şafak'ın sözcüsü İlias Panagiotaros Hitler için 'büyük bir şahsiyet' sözlerini kullanırken eşcinselliği de bir hastalık olarak tanımladı.

(soL - Dış Haberler) Yunanistan'da geçtiğimiz dönemde yöneticileri hakkında soruşturma başlatılarak bir sürü üst düzey yetkilisi tutuklanan Altın Şafak partisinin sözcüsü İlias Panagiotaros Mayıs ayında AB parlamento seçimlerine katılacağını açıkladığı Avustralya televizyonunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

'Bazıları kirli işleri yapmak zorunda'
Panagiotaros, partisi hakkında sorulan soruya, "kirli bir savaşın" içinden geçildiğini söyleyerek her zaman diliminde kirli işleri yapması gereken bazı insanların olduğunu belirterek yanıtladı.
Kendisine yöneltilen Hitler hakkındaki düşüncelerine ilişkin soruya ise "Hitler büyük bir şahsiyetti" yanıtını verdi.

Altın Şafak Partisi Nazizm ile suçlandıktan ve 16 üst düzey yöneticisi tutuklandıktan sonra bazı faşist sembolleri kullanmaktan vazgeçmiş ve gamalı haç gibi bazı amblemleri parti binalarından indirmişti.

'Eşcinsellik bir hastalıktır'
İlias Panagiotaros röportajın devamında da cinsiyetçi yorumları ile dikkat çekti. Ülkedeki azınlıklar hakkında konuşurken de küfürlü yorumlar yapan Panagiotaros, Yunan yönetmen Laertis Vasiliou hakkında da "Arvanut i.ne. salak idyot" şeklinde konuştu.

Panagiotaros ayrıca eşcinselliğin bir hastalık olduğunu söyleyerek 1997 yılına kadar uluslararası tıp çevrelerinin de bunu onayladığını iddia etti. Eşcinseller Yunanistan'da çıkan olaylarda faşistlerin yoğun hedefi haline gelmişti.