Almanya'da ilginç 'cuma namazı' eylemi

(soL- Almanya) Almanya'da bugün (19 Eylül 2014) Cuma namazından sonra ''Müslümanlar Nefret Ve Haksızlığa Karşı Ayağa Kalkıyor'' sloganı ile bir toplantı programı düzenlenecek. Programa Almanya çapında sayısı iki bine yakın caminin dahil olacağı belirtiliyor.

Müslümanlar Koordinasyon Kurulu (KRM) ve Alman resmi makamlarınca ortaklaşa örgütlenen programa, Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizere Hannover'de bir camide, Federal Uyum Bakanı Aydan Özdoğan da Münih'de katılacak. Berlin, Hamburg, Hannover, Mölln, Bielefeld, Oldenburg, Franfurt, Stuttgart kentlerinde eşzamanlı etkinlikler yapılacağı bildirildi.

Alman hükümetinin IŞID'i terör örgütü listesine almasından sonra ülkede faaliyet yürüten müslüman örgütlerinin de tepki göstermesini istediği biliniyor. Hükümetin bu isteğine pek de istekli olmayan cami ve İslam örgütlerinin kararlarını gözden geçirmelerinde son üç hafta içinde 5 caminin kundaklanmasının etkili olduğu kaydediliyor.

İsrail'in Gazze'deki katliamını protesto bahanesiyle benzer saldırılar sinegog ve Yahudi cemaatine yönelik de gerçekleştirilmişti. İsrail ile verili iyi ilişkilerini korumak isteyen federal hükümet, zaten sayıca az olan Yahudi cemaaatini adeta resmi miting havasında harekete geçirmekte herhangi bir zorlukla karşılaşmamıştı. Alman sağının öteden beri kaşıdığı islamofobinin cihadcı teröre yanıt olarak cami kundaklamada gecikmemesi hiç de sürpriz olmamıştı. İslamcı örgütlerin bugün kerhen de olsa gerçekleştireceği etkinlik, kendileri üzerindeki basıncın tahliye edilmesine yönelik bir manevra olarak görülebilir.