Almanya'da her yedi çocuktan biri yabancı düşmanı

Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre her yedi gençten biri yabancı düşmanı ve hatırı sayılır bir kısmı aşırı sağcı gruplara üye.

soL (DIŞ HABERLER) Nazizm ile hesaplaştıkları iddia edilen Almanya'da aşırı sağcılık hortladı. Federal İçişleri Bakanı Dr. Wolfgang Schauble ve Aşağı Saksonya Eyalet Kriminal Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Christian Pfeiffer Almanya'da "gençler ve şiddet" konulu araştırmanın sonucunu açıkladılar.

Almanya Nazizm defterini yeniden açıyor
Ülkenin 61 bölgesinden dördüncü ve dokuzuncu sınıf 53 bin öğrenciyle yapılan araştırmanın sonucu aşırı sağın Almanya'daki yükselişi oldu.

Aile içi şiddette azalma görülürken gençler arasındaki şiddet olaylarında artış olduğunu tespit ettiklerini vurgulayan Prof. Dr. Christian Pfeiffer Alman öğrencilerin yüzde 14,4 nün aşırı derecede yabancı düşmanı olduğunu belirtti.

Pfeiffer, bu oranın erkeklerde yüzde 19, kızlarda ise yüzde 9,6 olduğunu kaydetti. Yine araştırma çerçevesinde erkek ve kız öğrencilerin yüzde 4,9'unun aşırı sağcı gruplara üye olduğu ifade edildi.

Bu sonuçlar Almanya'da Nazizm ile ne kadar hesaplaşıldığı tartışmasını yeniden başlattı. Şu ana kadar hükümetin aşırı sağ ile mücadelesi partilerin veya örgütlerin kapatılmasıyla sınırlı olmakla eleştiriliyor.

Aşırı sağcı gençlik örgütü yasaklandı
Araştırmanın sonuçlarının yayınlanmasından iki gün önce Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble "Vatanına sadık Alman Gençliği" (HDJ) isimli aşırı sağ teşkilatı yasakladı. Polis bu sabah saat 6 itibariyle ülkenin dört eyaletinde teşkilat yöneticilerinin ev ve bürolarına baskın düzenleyerek evrak ve değişik malvarlıklarına el koydu.

Yasaklanması birkaç aydır gündemde olan HDJ'un faaliyetlerine Aşağı Saksonya, Berlin, Brandenburg ve Saksonya'da yapılan aramalarla son verildi. Güvenlik teşkilatlarının tespitine göre HDJ, 1994 yılında yasaklanan "Wiking Gençliği" teşkilatı gibi değişik gezi ve çadır kampları düzenleyerek çocuk ve gençlerin aşırı sağ düşüncesini aşılamaya çalışıyordu.

Teşkilat ilkokul çocukları üzerinde çalışıyordu
İçişleri bakanlığının açıklamasında bu teşkilatın ilkokul yaşındaki çocuklarını hedef almaları ağır eleştirildi. "Özel eğitim programlarına alınan çocuklara 'Irk ve Soy Dersleri' veriliyordu" denilen açıklamada, bu çocuklardan "kan safiyeti", "Alman ırkının devam edilmesi" gibi düşüncelere sahip çıkmaları istendiğine dikkat çekildi.

İçişleri Bakanı Schaeuble yaptığı açıklamada, "Bu yasaklamayla HDJ'un adi fitne fesatlarına son verdik. Çocuk ve gençlerimizin kandırılmasını engellemek için herşeyi yapacağız" dedi.

Schaeuble toplumlarında aşırı sağ ile mücadelenin herkesi ilgilendirdiğini savundu.

HDJ en son 2008 yılının yaz tatilinde düzenlediği kampla gündeme gelmişti. Polis, Mecklenburg-Vorpemmern eyaletindeki kamp yerini basmıştı. Bu olaydan sonra İçişleri Bakanlığı Almanya genelinde aramalar yaparak HDJ'la ilgili kanıtlara ulaşmaya çalışmış ve yasaklama işlemlerini başlatmıştı.