Almanya: Suriye'deki saldırılar El Kaide işi

Alman hükümeti, Aralık ayından bu yana Suriye'de ses getiren saldırıların El Kaide bağlantılı radikal İslamcı grupların işi olduğunu iddia etti.

Hürriyet'in haberine göre, Alman parlamentosunda verilen bir soru önergesi nedeniyle hükümet, istihbarat örgütlerinin Suriye raporlarını açıkladı. Raporda El Kaide'nin Suriye'nin her yerinde faaliyet gösterdiği belirtildi.

90 saldırı El Kaide bağlantılı
Raporlarda, geçtiğimiz Aralık ayından bu yana Suriye'de meydana gelen 90 saldırının El Kaide bağlantılı aşırı İslamcı grupların işi olduğuna yer veriliyor. Alman hükümeti ise Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı sivil protesto gösterilerini şiddetle bastırmak ve halkını katletmekle suçluyor.

"Ulusal çıkar" gerekçesiyle açıklanmıyor
Ancak hükümet, bu saldırıların hangileri olduğunu "ulusal çıkarlar" gerekçesiyle açıklamadı. Mayıs ayı sonunda Suriye'nin Humus kentine bağlı Hula kasabasında 49'u çocuk, 34'ü kadın toplam 108 kişinin yaşamını yitirdiği bir katliam meydana gelmişti. Bu katliamın ardından Alman hükümeti, Esad'a iktidarı bırakma çağrısı yapan diğer ülkeler gibi, Suriyeli diplomatları ülkeden kovmuştu. Hula katliamının da söz konusu 90 saldırının arasında yer alıp almadığı bilinmiyor.

Alman basını muhalifleri suçlamıştı

Alman basınının saygın gazetesi Frankfurter Allegmeine Zeitung, söz konusu katliamla ilgili silahlı muhlalifleri suçlamıştı. Bild gazetesinin deneyimli savaş muhabiri Jurgen Todenhofer de muhaliflerin "katliam pazarlama stratejisi" kapsamında, "sivilleri katledip hükümetin kurbanları gibi sunduğunu" iddia etmişti. Katliamın yaşandığı Taldo köyüne giden Die Welt gazetesinden Alfred Hackensberger de bölgedeki insanların isyana destek vermedikleri için muhalifler tarafından cezalandırıldıklarını anlattığını aktarmıştı.