Almanya Rusya ve Çin'i casuslukla suçladı

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, yıllık istihbarat raporunda, ülkede ekonomi, bilim ve araştırma dallarında Rusya ve Çin tarafından yoğun şekilde casusluk faaliyetleri yürütüldüğünü iddia etti.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Almanya İstihbarat Örgütü Anayasayı Koruma Kurumu 2009 yılı raporunu açıklayarak en büyük tehlikenin, ırkçı, solcu veya İslamcı eylemciler değil casusluk olduğunu söyledi.

İstihbarat raporunda, özellikle devlet tarafından teşvik edilen ya da korunan Rusya ve Çin tarafından yapılan ticari casusluğa dikkat çekildi. Raporda, Rusya ve Çin istihbarat örgütlerinin ekonomi, bilim ve araştırma dallarında çok yoğun ajanlık faaliyetleri yaptıkları kaydedildi. İçişleri Bakanı Maiziere, şirketleri dışarıdan yapılan casusluk faaliyetlerine karşı daha ciddi önlemler almaları gerektiği konusunda uyardı.

Rusya ve Çin’in yalnızca teknik bilgileri değil işletme stratejilerini de takip ettikleri belirtilen raporda casusluk faaliyetlerinin 2009 yılında oldukça artmasının altında internet ve teknoloji olanaklarının yattığı belirtildi. Maiziere, şirketlerin olası riskleri hafife aldığını belirterek onları “rakiplerden korunmak için hükümetle birlikte çalışmaya” çağırdı.

Mayıs ayında Bonn’da düzenlenen güvenlik forumunda da Almanya’da Rusya Büyükelçiliği bünyesinde çalışan 500 personelin 150’sinin gazeteci veya diplomat statüsünde gösterilen ajanlar olduğu, hatta 5 milyondan fazla Rus’un yaşadığı Almanya’da ajan sayısının daha fazla bile olabileceği iddia edilmişti.

“Sol örgütler şiddeti artırdı, ırkçılar azalttı”

Irkçı faaliyetlerin çok az gerilediğine değinilen raporda, özellikle sol örgütlerin şiddet olaylarını büyük oranda artırdığı iddia edildi. 2009 yılında solcular tarafından gerçekleştirilen şiddet eylemi sayısının yaklaşık üç katına çıktığı belirtilirken, ırkçılar tarafından yapılan saldırıların ise bir önceki seneye nazaran azaldığı öne sürüldü.

Raporda, Milli Görüş’ün Almanya’da İslami bir devletin kurulması ve şeri hükümlere uygun bir hayat sürülebilecek serbest bir bölge sağlanması için çalıştığı bildirilirken, Almanya’da radikalleşmeye ve paralel toplumlar oluşturulmaya çalışan gruplara örnek olarak gösterildi.

(soL - Dış Haberler)