'Almanya, Rus ordusuna yardım ediyor'

ABD'li kaynaklar, Rusya'nın Ukrayna operasyonundaki başarısında, Almanya tarafından verilen desteğin rol oynadığını düşünüyor.

Rusya'nın Ukrayna krizindeki tutumu ve Kırım'ı elde etmedeki başarısı, özellikle ABD için sürpriz oldu.

The Daily Beast'ten Josh Rogin'in haberine göre, ABD'li yetkililer, Rus özel birliklerinin ileri teknolojik donanımla Kırım'a girişinin Avrupa'dan destek aldığını düşünüyor.

Örneğin 2011 yılında bir Alman savunma şirketi olan Rheinmetall, güneybatı Rusya'daki Mulino'da bir savaş simülasyon merkezi kurma işini 140 milyon dolara almıştı. Bu merkezde yılda 30 bin Rus askeri eğitim görebilecekti. Merkez resmi olarak tamamlanmasa da, ABD'li yetkililer Almanların Rus askerlerini yıllardır eğittiğini düşünyor.

Rheinmetall, Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasından sonra dahi projeyi savundu. Ancak Alman hükümeti, yakın zamanda Rus hükümeti ile Rheinmetall'in anlaşmasını feshetti. Buna rağmen, ABD'li yetkililer Almanya'nın bu proje konusundaki tutumundan memnun değil ve şu anda Ukrayna'da bulunduğu iddia edilen özel kuvvetlerin de aynı proje kapsamında eğitilmiş olabileceğinden şüpheleniliyor.

Rheinmetall'in Rusya için yapmakta olduğu projenin, kendi türünde dünyadaki en gelişkin sistem olduğu iddia ediliyor. ABD'li yetkililer, Almanya'nın Rus özel kuvvetleri GRU Spetsnaz'a verdiği eğitimlerin bugün Ukrayna'da operasyonlarda kullanıldığını düşünüyorlar.