Almanya Obama'yı üzmedi

ABD'nin Afganistan işgalini güçlendirmek için attığı adımlara İngiltere'den sonra Almanya'dan da destek geldi. Berlin yönetimi Afganistan'ın polis ve yerel kuvvetlerinin eğitimindeki rolünü arttıracak.

soL (DIŞ HABERLER) NATO'nun kuruluşunun 60. yıl dönümünde yapılacak toplantı öncesi Almanya Afganistan'da ABD destekli yönetime bağlı olan polis gücünün ve yerel kuvvetlerinin eğitimindeki rolünü arttırmayı karara bağladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel haftalık yayınlanan konuşmasında Afganistan'daki rollerini artırmayı hedeflediklerini ve bu kapsamda ülkesinin eğitim faaliyetlerindeki rolünü arttıracağını söyledi. Almanya'nın eğitim rolünün artması çatışmaya birlik yollanmayacağı anlamına da geliyor ve bu kararın ABD'yi çok fazla tatmin etmediği belirtiliyor.

Almanya 'eğitim' verecek!
Halihazırda Afganistan'da 3800 Alman askeri bulunuyor ve bu sayıyı 4500'e çekebilir. Karar ABD'nin yeni Devlet Başkanı Barack Obama'nın yeni Afganistan stratejisini açıklamasının ardından gelmesi dikkat çekti. ABD plan dahilinde bu ülkede bulunan NATO'ya bağlı işgal gücünün arttırılmasını gündeme getirirken, ittifaka üye ülkeleri de benzer biçimde işgale olan desteklerini arttırmaya çağırmıştı. Obama 'Afganistan bizim ulusal meselemiz değil, uluslararası güvenlikle ilgili" demişti. Obama gibi NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer de Avrupa ülkelerine işgale verdikleri desteği arttırma çağrısı yapmıştı. Alman Bild Gazetesi'ne konuşan Scheffer "Sadece ABD'nin varlığını büyütmesi kabul edilemez" demişti. Scheffer'in çağrısı ABD Güvenlik Danışmanı James Jones tarafından Alman Tagesspiel Gazetesi'nde tekrarlanmıştı.

Jones NATO toplantısında Obama'nın çağrıyı yinelemeyeceği iddiasında bulunurken istediklerinin yalnızca muharip asker olmadığını, Afganistan'da sürdürülen "sivil" faaliyetlerin de kendileri için anlamlı olduğunu sözlerine eklemişti. Jones doğrudan Almanya'ya görev biçerek, Almanya'nın Afgan polisini eğitmiş olmasının büyük bir katkı olduğunu da söylemişti.

Geçtiğimiz hafta bir radyo programında konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Gernort Erler de Obama'nın yeni stratejisini olumlu karşıladıklarını anlatmıştı.

ABD'nin ülkelerle yaptığı ikili temaslarda Afganistan işgaline desteği gündeme getirdiği ancak bu hafta düzenlencek olan NATO toplantısında gündem yapmayacağı söyleniyor.

Almanya'nın benzer bir "eğitim" desteği de Irak'ta devam ediyor. Bu ülkedeki polislerin ve Irak Ordusu'nun eğitimi yine Almanya tarafından yürütülüyor.