Almanlar daktiloya mı dönüyor?

Daktilo dönemi yeniden mi yaşanacak? Edward Snowden'ın NSA üzerine ifşaatlarının daktilo üreticilerini sevindirdiği belirtiliyor. ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı'nın (NSA) skandala dönüşen dinleme faaliyetleri, iç güvenliği sıkı tutan ülkelerde yeni tartışmaları beraberinde getiriyor.

(soL - Dış Haberler) Amerikan Ulusal Güvenlik Teşkilatı NSA'nın gözetleme belgelerinin sızdırılmasıyla birlikte, iç güvenlik ve istihbarat konusunda kilit konumda olduğu kabul edilen ülkelerin kaygıları tavan yapmıştı. NSA'nın başta Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak üzere, üst düzey Alman siyasiler ve iş dünyasının karar verici pozisyonundaki yöneticilerini dinlediği yönündeki iddiaların yayılmasıyla birlikte tartışmalar başka bir evreye taşınmıştı.

Şimdi artan sayıdaki Almanın teknolojik olmayan bir çözümü gündeme aldığı belirtiliyor: Daktilolar.

Frankfurter Allgemeine gazetesinin aktardığına göre, daktilo üreticilerinden Bandermann'ın yöneticilerinden Rolf Bonnen, daktiloya gerçek bir ilgi olduğunu gözlemlediklerini ifade ediyor. Yeni müşteriler arasında Alman hükümeti de var.

Hıristiyan Demokrat politikacı ve aynı zamanda NSA ile ilgili soruşturmanın da başında bulunan Patrick Sensburg, bir televizyon kanalına verdiği mülakat sırasında, artık elektronik olmayan modelleri kullanacaklarını ifade etmiş ve şaka yapıp yapmadığı konusundaki soruya ise, "Hayır, şaka değil" yanıtını vermişti.

Snowden'ın "sızıntısı" yalnızca daktilo üreticilerini sevindirmemiş. İstihbarat boşlukları nedeniyle satışlarında artış gözlemlenen şirketlerden birisi, Blackphone adlı modelin üreticisi olan Silent Circle. Blackphone, özel bir şifreleme teknolojisiyle çalışıyor.

NSA skandalının Almanya'daki Amerikan firmalarına büyük ekonomik zararlar verdiği biliniyor. Bahsedilen zararın 2016 yılında 180 milyar dolara ulaşmasından korkuluyor. Haziran ayında Alman hükümetinin hatırı sayılır anlaşmalardan birisini feshederek Verizon'la çalışmama kararı alması hatırlanıyor.

Geçmiş teknolojilere dönmek konusunda ise herkes aynı fikirde değil. Bir Alman politikacının Spiegel Online'a ifade ettiği gibi, insanlara gözetlenmekten korunmak üzere daktilo kullanımına geri dönmeyi önermek kimilerine absürd bir fikir olarak görünüyor.