Alman basınında Erdoğan ve sarayı

Alman basınında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve onun "Ak Saray"ı, "Sultan", "Yasadışı", "Gizli Kaçış Yolu Olan Saray" olarak nitelendiriliyor.

(soL - Almanya) Die Zeit gazetesi konuya ilişkin haberi, ''Erdoğan'ın yasadışı sarayı'' üst başlığıyla verdi. Cumhuriyetin kuruluş yıldönümü şenliklerine denk getirilen yeni saray açılışı ile "yeni Türkiye"nin imâ edildiğinin altını çizen gazete, 350 milyon dolara maliyeti olan sarayın, Buckingham sarayından üç kat daha büyük olduğunu da ekledi. Doğal koruma alanı üzerine, yasadışı olarak inşaa edildiği belirtilerek, Erdoğan'ın mahkeme kararını dikkate almadığı ve ülkedeki yasaların üstüne nasıl çıkılabileceği de gösterdiğini belirtti.

Der Spiegel dergisi, ''Türk başkanlık sarayı: Erdoğan için 1000 yasadışı oda'' başlığıya haberi geçti. 270 milyon avro maliyeti olan, doğal koruma alanı üzerine kurulu, ruhsatsız yapının, Selçuklu ve Osmanlı karışımı mimari ile şatafatlı inşaa edilişine dikkat çeken Spiegel, dinlemelere karşı önlemi alınmış, içinde bunkeri olup, ''gizli kaçış yolu'' da düşünülmüş diye verdi haberi.

'Türk emperyalizmi'
Der Spiegel haberinde, Erdoğan'ın sarayının azametli büyüklüğü ve Selçuklu-Osmanlı karışımı mimari dokusu ile 'yeni Türkiye'yi temsil ettiğini, 1923'de kurulan cumhuriyetin tersine dinselleşmenin egemen olduğu bir yeni dönem vurgusuna dikkat çekti.

Die Welt gazetesinin konuya ilişkin manşeti ise, ''Sultan formatında rezidans'' oldu. Die Welt de şatafatlı yapının büyüklüğüne vurgu yaparak, ''Türk emperyalizmine anıştırma'' ifadesini kullandı.

'Sultan Erdoğan'
Süddeutscher gazetesi, Türk basının saraya ilşkin değerlendirmesi olan 'muhteşem' vurgusuna atfen, ''gösterişli saray'' manşetini kullandı.

Frankfurter Allgemeine gazetesi, ''Sultan için yeni ev'' başlığını tercih etti. Gazetedeki yazıda, Amerika'daki Beyaz Saray'ın Erdoğan'ın sarayına 6 kez sığabileceğini ve Fransa başkanlık sarayının da Erdoğan'ın sarayından 27 kez küçük olduğunun altı çizildi. Yazıda devamla, Erdoğan'ın Atatürk gibi mütevazı olmak istemediğini, kendisine sultanlar gibi muamele edilmesini istediği de belirtildi.