Allende ve Neruda öldürüldü mü?

Şili’nin darbeyle devrilen sosyalist devlet başkanı Salvador Allende’nin mezarının “cinayet” şüphesiyle açılmasının ardından bir iddia da Şilili şair Pablo Neruda için dile getirildi.

Şili’nin eski devlet başkanı Salvador Allende’nin mezarının açılması, “cinayet mi, intihar mı” tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Şili devlet televizyonu, Allende’nin suikasta kurban gitmiş olabileceğini iddia ederken, ordu tarafından yapılan açıklamada sosyalist liderin “Fidel Castro tarafından kendisine hediye edilen Kalaşnikov ile intihar ettiğini” söyledi.

Bununla birlikte, eski bir askeri yargıcın evinde bulunan çok gizli raporlar, Allende’nin ölümündeki suikast şüphelerini güçlendiriyor.

Şili’deki yeni bir gelişme ise, Şili Komünist Partisi’nin Allende’nin yakın dostu şair Pablo Neruda’nın ölümü konusunda da resmi bir soruşturma yapılmasını istemesi oldu. Allende’nin devrilmesinden kısa bir süre sonra kanserden yaşamını yitirdiği açıklanan Neruda’nın, özellikle şoförü tarafından dile getirilen iddialarla birlikte, Şili’deki faşist güçlerin ajanları tarafından zehirlenerek öldürüldüğü yönünde şüpheler belirdi.

İddiaya göre, Neruda’nın prostat kanserinden öldüğünün açıklanmasına rağmen, şair ile aynı klinikte yatan ve 1981 yılında 6 tane Pinochet ajanı tarafından zehirlenerek öldürülen eski devlet Başkanı Eduardo Frei’nin akıbetine uğramış olması kuvvetle muhtemel. Neruda’nın şoförü Manuel Araya, şairin ciğerlerine Pinochet’nin ajanları tarafından ölümcül zehirler enjekte edildiğini söylüyor. Neruda Vakfı tarafından yapılan açıklamada ise, şoförün tanıklığına doğrulayacak herhangi bir kanıt olmadığının altı çizildi.

ŞKP Genel Başkanı Guillermo Teillier, Neruda’nın öldürülüp öldürülmediği konusunun açığa çıkartılmasını “ahlaki bir gereklilik” olarak değerlendirirken, parti kaynakları Neruda’nın ölümü konusundaki şüphelerin yalnızca şoförünün tanıklığına değil, Neruda’nın hastalığı sırasında yanında olanlara da dayandığını iddia ediyor.

(soL – Dış Haberler)