“Aleviler tabuta, Hıristiyanlar Beyrut’a”

Suriye’deki rejim karşıtı eylemlerin kimler tarafıdan, hangi taleplerle sürdürüldüğü konusundaki belirsizlik sürüyor. Ancak Suriye'de eylemleri gözlemleyen bir kişinin söyledikleri çok çarpıcı: "Dün Cuma’da atılan slogan 'Aleviler’e ölüm, Hıristiyanlar Beyrut’a' şeklinde idi. Bu adamları nasıl destekleriz..."

Esad Ebu Halil, Kaliforniya Devlet Üniversitesi’nde çalışan Lübnan asıllı bir siyaset bilimi profesörü. Halil’in çok bilinen ve takip edilen “The Angry Arab News Service” adında bir blog sayfası var.

Halil, blog’unda “Güvendiğim bir solcu yoldaşım gönderdi. Onun izniyle fakat ismini gizli tutarak yayınlıyorum” diyerek alttaki mesajı paylaştı.

“Şam ve Halep’in Hristiyan mahallesi dışında iş nedeniyle gezdiğim şehirlerin tümünde insan sanki kendini Taliban yönetimindeki Kandahar’da gibi hisseder. Özellikle de kırsal alanlarda. Esad, buradaki manzara gerçekten korkutucu. Her yer burka. Kadınlar nadiren sokakta görülüyor ve ezici çoğunluğu baştan aşağı kapalı.

Şimdi Suriye’de olanları düşünüyorum. Protestocuları desteklemeye çalıştım... Ama yapamıyorum. Bu insanlar ancak Taliban ya da bir benzerini iktidara getirirler. Suudi Arabistan bölgede üstünlüğü sağlayacak ve Suriye en iyi ihtimalle mezhepler arasında bölünecek. (Hizbullah’a silah giden rotanın kesilecek olması da cabası.)

Dün Cuma’da atılan slogan 'Aleviler’e ölüm, Hıristiyanlar Beyrut’a' şeklinde idi. Bu adamları nasıl destekleriz...

Başka bir Suriye muhalefeti daha olduğunu kabul ediyorum, ama azınlıklar. Gösterileri yönetenler Suudi tipi islamcılar.

Söylemek istediğim şu: Suriye’de rejimin yıkılmasını istediğinden emin misin? Çünkü ben 'isyancılara' baktıkça bölgenin geleceği için daha fazla karamsarlığa düşüyorum. Hayatımda ilk defa bölgede yaşama kararlılığımı sorguluyorum.”

(soL - Dış Haberler)