Ahmedinejad’ın Latin Amerika turu sürüyor

İran Devlet Başkanı Ahmedinejad Venezula, Nikaragua ve Küba’nın ardından Ekvator’a yaptığı ziyaretle beş günlük Latin Amerika turunu sürdürüyor. Ahmedinejad’ın Ekvator ziyareti için ABD'li Temsilciler Meclisi Başkanı Ros-Lehtinen, İran’ın Ekvator’dan uranyum almaya çalıştığı iddiasında bulundu.

İran Devlet Başkanı Ahmedinejad Latin Amerika turunu ABD’nin yoğun ilgisi altında sürdürüyor. Son zamanlarda İran’a ambargo uygulanması konusunda baskılarını arttıran ABD, Latin ülkelerinin İran’ı açıktan destekleyen açıklamalarından hoşnutsuzluğunu her fırsatta dile getiriyor. Ancak, Latin ülkelerin devlet başkanları ABD’nin yaklaşımını eleştirmekten geri durmuyorlar.

Chavez: biz yoksulluğa karşı bomba hazırlıyoruz
İran Devlet Başkanının ilk durağı Venezuela oldu. Ahmedinejad Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ile bir araya gelerek, iki ülke arasında ekonomik ve siyasi işbirliğinin ilertilmesi üzerine bir görüşme gerçekleştirdi. Son on yılda, Venezuela ve İran arasında başta inşaat projelerinin yanı sıra araba, traktör fabrikaları, enerji girişimleri, bankacılık programları olmak üzere 270’ten fazla anlaşma yapılmış durumda. Son olarak İran’ın Venezula’da 14 bin konutluk bir proje yürütmesinin yanı sıra tarım ve gıda tesisleri konusunda yardımcı olduğu biliniyor.

Hugo Chavez, İran’la yürüttükleri işbirliği için “Biz sadece yoksullukla mücadele amaçlı bombalar hazırlıyoruz” yorumunda bulundu. Ahmedinejad ve Chavez, iki ülke arasındaki işbirliğiyle ilgili endişelerin yersiz olduğunu vurguladı.

Ortega: İsrail nükleer gücünden vazgeçmeli
Venezuela’nın ardından Nikaragua’ya geçen Ahmedinejad, Devlet Başkanı Daniel Ortega ile görüştü. Bölgeye barışın gelmesini İsrail’in nükleer gücünden vazgeçmesine bağlayan Ortega, batılı güçlerin bu durumu görmezden gelerek, barışçıl amaçlarla atom enerjisine sahip olmak isteyen İran’ı hedef durumuna getirdiği belirtti. İran Devlet Başkanının adalet peşinde olduğunu vurgulayan Ortega, barışçıl bir çerçevede nükleer enerjiden yararlanmanın İran’ın hakkı olduğunu söyledi.

Raul Castro: Verimli bir ziyaret
Venezuela ve Nikaragua’nın ardından Küba’yı ziyaret eden Ahmedinejad Raul Castro’nun yanı sıra Fidel Castro ile de görüştü. Ahmedinejad, Fidel Castro ile yaptığı görüşmenin ardından, Castro’nun gündemi yakından takip ettiğini belirtti. Raul Castro, Ahmedinejad’ın ziyaretinin verimli olduğunu vurgularken, Küba tarafından resmi bir bildiri yayınlandı. Bildiride, uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler yasaları çerçevesinde nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasının savunulduğu vurgulandı.

Küba ziyareti esnasında Havana Üniversitesinde bir konferansa katılan Ahmedinejad, kapitalist sitemin çöktüğüne vurgu yaparak, yeni bir düzen ve bakış açısına ihtiyaç olduğunu belirtti. Konuşmasında ABD’yi eleştiren Ahmedinejad, İran’ın tepki gösterilmesine yol açacak bir girişimde bulunmadığını kaydetti. Ahmedinejad’a Havana Üniversitesi tarafından fahri doktora ünvanı verildi.

Son durak, Ekvator
Ahmedinejad, Küba’nın ardından Rafael Correa ile bir araya gelmek üzere Ekvator’a geçti. İran Devlet Başkanının Latin Amerika ülkeleri ile yaptığı görüşmeleri yakından takip eden ABDli yetkililerden Ekvator ziyareti ile ilgili açıklama geldi.

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı, Florida milletvekili Ros Lehtinen yaptığı açıklamada, İran Cumhurbaşkanının Latin Amerika turunun son durağı olan Ekvator’da bulunan uranyum rezervinin gündeme gelebileceğini iddia etti. Ros Lehtinen, iki ülke arasında son yıllarda ekonomik açıdan yaşanan işbirliğinin böylesi bir gelişmeye yol açabileceğini söyledi.

ABD İran’ı izole etmeye çalışıyor
İran’ın nükleer programını durdurmaya çalışan ABD, AB ülkelerinin yanı sıra Japonya, Çin ve Rusya’yı da ambargo konusunda ikna etmeye çalışıyor. Rusya’dan yakın zamanda İran’ın nükleer programından endişe edildiği yönünde açıklama gelirken, Japonya İran’dan petrol ithalini azaltacağını açıkladı.

Öte yandan İran’da yürütülen nükleer programda çalışan 32 yaşındaki Mustafa Ahmedi Roshan Tahran’da bombalı saldırı ile öldürüldü. Roshan son iki yılda öldürülen dördüncü bilim insanı. İran saldırının ABD tarafından gerçekleştiğini iddia ederken, ABD saldırıyı kınadıkları yönünde açıklama yaptı.

(soL – Dış Haberler)