Ahmedinejad: Erdoğan Suriye’de savaş taraftarı

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 4. Olağan Kongresi’ni değerlendiren İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Başbakan Erdoğan’ın Suriye’de savaş taraftarı olduğunu söyledi.

Yerli ve yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ahmedinejad’a, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin Pazar günkü kongrede Suriye konusunda yaptıkları konuşma ve İran’a karşı Erdoğan tarafından yapılan eleştiriler konusu soruldu.

Erdoğan ve Mursi’nin isimlerini telaffuz etmeden soruya yanıt veren Ahmedinejad, “Suriye’nin nasıl yönetilmesi konusu milletinin karar verebileceği ve hakkı olan bir konudur. Adalet, özgürlük ve saygı tüm milletlerin hakkıdır. Suriye konusunda iki yöntem üzerinde durulmaktadır. Birisi savaş, diğeri uzlaşma. Biz, Suriyelilerin milli uzlaşma yaparak sorunlarını çözmesini söylüyoruz bazı dostlar savaş istiyor. Bizce yöntem, özgür seçimlere dayalı milli uzlaşmadan geçiyor. Bu sözleri söyleyen dostlar demek ki savaş yönteminin taraftarılar. Biz, onlara hangi yöntemi seçeceklerini söyleyemeyiz. Bu dostlarımızla Suriyelilerin hakkın nasıl elde edileceği yöntemi üzerinde bir ihtilaf içindeyiz” ifadesini kullandı.

Başbakan Erdoğan, kongredeki konuşmasında İran, Rusya ve Çin’den Suriye konusundaki tavırlarını değiştirmesini talep etmişti.

(soL - Tahran)