Afganistan'daki ABD'li askerlerden uyuşturucu partisi

<strong>ABD'li bir özel güvenlik şirketine ait çalışanların Afganistan’daki görevleri sırasında alkol ve uyuşturucu kullandıklarını görüntüleyen bir video yayınlandı.</strong>

Geçtiğimiz günlerde ABC News tarafından Jorge Scientific adlı ABD'li bir özel güvenlik şirketine ait çalışanların Afganistan’daki görevleri sırasında alkol ve uyuşturucu kullandıklarını görüntüleyen bir video yayınladı. Haberde yer alan ve telefonla çekilen video görüntüleri Virginia merkezli bir özel güvenlik şirketi olan ve Afganistan’a paralı asker temin eden Jorge Scientific'in iki çalışanı tarafından sızdırıldı. Bu şirketin ABD hükümeti ile yaptığı anlaşmalardan 1 milyar dolardan fazla para elde ettiği belirtiliyor.

Videoyu basına sızdıran John Melson ve Kenny Smith isimli çalışanlar Kabil’de Jorge Scientific’e bağlı ve Afgan Ulusal Polisini eğitmek için uygulanan bir programda güvenlik memuru olarak çalışıyorlardı. Bu iki çalışan videonun ardından yaptıkları açıklamada şirketin kıdemli amiri Chris Sullivan’ın bu eğlenceleri organize ettiğini söylediler. Melson Sullivan’ın aynı zamanda herkesi bu etkinliğe katılmaya zorladığını ve katılmayanları korkak ilan ettiğini ekledi. Çalışanlar içki ve uyuşturucu kullanımından sonra askerlerin cephaneleri ateşin içine atarak patlattıklarını ve bu şekilde gerçek bir bomba patlamış hissi yarattıklarını da sözlerine eklediler.

Video görüntülerinde uyuşturucu almış bir şekilde görüntülenen eski sağlık görevlisi Kevin Carlson videonun ardından açıklama yaptı. Açıklamasında kendine sıklıkla uyuşturucu enjekte ettiğini kabul eden Carlson, Jorge Scientific'e bağlı tesiste kendisiyle birlikte birçok ordu personelinin, yöneticinin ve başka görevlilerin de alkol ve uyuşturucu bağımlısı olduğunu söyledi.

Ayrıca haberde Afganistan’da Amerikan Askeri Güçleri'nden daha fazla, ABD ordusu için çalışan paralı asker olduğu belirtiliyor. Temmuz ayında Afganistan’da bulunan paralı asker sayısının 114 binken, Amerikan askeri güçlerine bağlı 90 bin asker olduğu belirtildi.

Bu durumun dışarıdan paralı asker sağlayan güvenlik şirketlerine yönelik büyük bir tepkiye yol açması bekleniyor. 2011 Şubat ayında hükümet tarafından hazırlanan rapora göre Afganistan ve Irakta özel güvenlik şirketleri ile daha önce görülmemiş miktarda yapılan anlaşmalarla ABD Hükümeti yaklaşık 177 milyar dolarlık vergi geliri harcadı.

(soL - Haber Merkezi)