Afganistan hazırlıkları başladı

Obama'nın Türkiye'ye gelişi ve NATO zirvesi öncesinde yapılan Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü zirvesinde "ortak ilgi alanlarındaki bölgesel ve uluslararası meseleler" görüşüldü.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye-Pakistan-Afganistan üçlü zirvesinde, üç ülkenin "siyasi, askeri ve istihbarat kurumları arasında bölgesel güvenlik alanındaki eşgüdüm ve işbirliğine" yönelik temasları devam ettirme kararı alındığı bildirildi.

Obama'nın Türkiye'ye gelişi ve NATO zirvesi öncesine "rastlayan" üçlü zirvede, cumhurbaşkanlarının yanı sıra genelkurmay başkanları, kara kuvvetleri komutanları ve en üst düzey istihbarat yetkililerinin de katıldığı bir toplantı düzenlenirken dışişleri bakanları ayrı bir toplantıda bir araya geldiler.

Erdoğan'ın da katılımıyla gerçekleşen liderler toplantısında "üçkardeş ülke"nin bölgesel konularda daha yakınişbirliği yapması kararlaştırıldı. Üçlü zirvenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari, ülkelerinin bayraklarının önünde fotoğraf çektirdi ve bir basın toplantısı düzenlediler.
Cumhurbaşkanı Gül, 2007 yılında başlatılan üçlü zirve sürecinin üçüncü toplantısının bugün yapıldığını ifade ederek, "Şuna inanıyoruz ki kendi bölgemize her şeyden önce kendimiz sahip çıkmamız gerekir. Kendi bölgemizin sorunlarını en iyi şekilde bölge ülkeleri bilir. Dışarıdan gelenlerin daha iyi şekilde bu problemlere katkı sağlayabilmeleri için bölge ülkelerinin de kendilerini en iyi şekilde hazırlamaları gerekir" dedi.

3-4 Nisan'da yapılacak NATO zirvesini ve ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'yi ziyaret edeceğini hatırlatan Gül, "Gerek NATO gerek ABD, bölgede önemli faaliyetler içindedir. Terörün sona ermesi, huzurun sağlanması, ekonomik kalkınmanın temini, özellikle Afganistan'da hayatın normalleşmesi için bir çok çalışmalar yapılmaktadır. Esas bölge ülkeleri kendi problemlerini çok daha iyi bilirler. Bunların nasıl düzeltileceğiyle ilgili kendi fikirleri çok önemlidir. Bugünkü toplantılarda Cumhurbaşkanı kardeşlerimin fikirlerini bir kez daha öğrendik ve bunları en iyi şekilde gerek NATO zirvesinde gerek ABD Başkanı'nın Türkiye ziyaretinde bunları aktarma ve bunların en iyi şekilde anlaşılması için konuşma fırsatım olacaktır. Onun için bu toplantıyı kısa süre içerisinde gerçekleştirdik" dedi.