'Afganistan’da hata yaptık'

ABD ordusu tarafından açıklanan bir rapor, Amerikan askeri personelinin 4 Mayıs’ta Afganistan’ın batısında düzenlediği hava saldırılarında önemli hatalar yaptığını ve düzinelerce Afgan sivilin ölmesine neden olduğunu gösteriyor.

soL (DIŞ HABERLER) Rapor, açık bir şekilde ABD ordusunun saldırılarda hata yaptığını itiraf ediyor. Amerikan basını, bu hataların, ABD'nin rasgele bombardımanlarından şikayet eden Afganların eline koz vereceğinden kaygılanıyor.

Raporu açıklayan üstdüzey bir askeri yetkili, "Amerikan hava mürettebatının ve kara kuvvetlerinin sivil ölümlerini en aza indirecek kuralları takip etmediklerini" söyledi. Yetkili bu ihmallere örnek olarak, ordunun Taliban militanlarının bulunduğu bir bina kompleksini, daha yakından müdahale etmeyi gerektiren kuralları çiğneyerek, rasgele bombaladıklarını, böylece yoğun yerleşimin olduğu bir bölgeyi riske attıklarını bildirdi. Rapor, kimi durumlarda, hava saldırılarının olası bir tehdide karşı en "uygun tepki" olmadığını, sivillere zarar verme riski içerdiğini ya da Amerikan güçlerinin bombardıman sırasında kendi taktik kurallarına uymayı ihmal ettiklerini ortaya koyuyor.

Afgan hükümeti, saldırılarda 140 sivilin öldürüldüğünü açıkladı. ABD ordusu, geçen ay, 20 ve 30 arasında sivilin, 60-65 civarında Taliban militanının öldürüldüğü bildirilmişti.

Afganistan'ın Amerikan Komutanı
Bombardımandan bu yana, Amerikalı komutanlar meseleyle ilgilenecekleri sözü veriyorlar. Salı günü, Senato'nun Silahlı Kuvvetler Komitesine açıklama yapan, Afganistan'dan sorumlu ABD komutanı General Stanley A. McChrystal, sivil ölümlerinin azaltılmasının "güvenirlilikleri için çok önemli" olduğunu söyledi. McChrystal'e göre, Afgan sivillerin gücenmesiyle sonuçlanacak herhangi bir Amerikan zaferi "içi boş ve sürdürülemez" olacak!

Yaptıkları yapacaklarının teminatı...
Afganistan'a komutan olarak seçilmeden önce, General McChrystal beş yılını Özel Operasyonlar Komutanı olarak geçirmiş, Irak ve Afganistan'daki komando operasyonlarını yürütmüştü. Özel operasyon güçleri, sivil ölümlerine yol açan agresif taktikleri nedeniyle Afganlar tarafından ağır bir biçimde eleştirilmişti.

Özel Operasyonlar Komutanı olarak görev yaptığı dönemde, McChrystal, üst düzey militanları yakalamak ve öldürmekten sorumlu birimleri yönetmişti. McChrystal, Salı günü Kongre önüne çıktığında, emrindeki komandolar tarafından tutsaklara kötü muamele yapıldığına dair raporlar hakkında sorgulandı. Cevaben, sorgulamalar sırasındaki sert teknikler konusunda rahatsızlık duymuş olduğunu söyledi. Bu tür "teknik"ler, bedeni germe, kişiyi uykusuz bırakma ve köpek saldırısıyla korkutma gibi işkence yöntemlerini içeriyordu.