Afganistan’a yeni general

Afganistan’daki en yüksek Amerikan komutanı, General David D. McKiernan, Pazartesi günü açıklanan bir kararla görevinden alındı. Amerikan Ordusu, yedi yıldır süregelen ve gittikçe kötüleşen savaşa daha “atik ve yaratıcı” bir yaklaşım getirmek niyetinde olduğunu söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) ABD Savunma Bakanı Robert M. Gates, görev değişikliği kararını, Pazartesi günü Pentagon'da verdiği bir basın toplantısında açıkladı. Gates, General McKiernan'ın "uzun ve seçkin" hizmekleri için övdü, ancak Afganistan'daki savaşın "taze bir bakış gerektirdiğini, yeni bir düşünce tarzına ve yaklaşıma sahip bir askeri liderliğe ihtiyaç olduğunu" söyledi.

Eski başkan Bush tarafından atanan ve 11 aydır Afganistan'daki ABD güçlerine komuta eden McKiernan'ın gelecek sene de görevde kalması bekleniyordu. Ancak McKiernan, Savunma Bakanı Gates'in geçen hafta Afganistan'a yaptığı ziyaret sırasında, kendisine yol gösterildiğini öğrenmişti.

Beyaz Saray, değişiklik önerisinin Pentagon subaylarından geldiğini söylüyor. Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, "Başkan, Savunma Bakanlığı'nın ve Birleşik Personel Şeflerinin Başkanı'nın Afganistan'daki yeni stratejinin yeni bir askeri liderliği gereksindiği yönündeki tavsiyelerini kabul etti" açıklamasında bulundu.

Görev süresinin ortasında bir generalin geri çekilmesi, ABD ordusu için çok ender rastlanan bir durum. Bundan önce en son, Kore Savaşı'nın ortasında Douglas MacArthur komutadan alınmıştı. Bu sıradışı durum, Afgan savaşının ABD'nin çıkmazlarından biri haline geldiğini gösteriyor.

Taliban ve destekçilerinin güç kazandığı, geniş ve dağlık ülkede yürütülen savaş ABD için gittikçe daha fazla çetrefilleşmiş durumda. Savunma bakanlığı yetkilileri, "saygın bir kariyeri" olan General McKiernan'ın, meseleyi geleneksel askeri yöntemlerle çözmeye çalıştığı gerekçesiyle görevden alındığını söylüyor.

Obama, Mart ayında, gittikçe güç ve destek kazanan Taliban militanlarıyla başa çıkmak için "yeni bir Afganistan stratejisi"nden dem vurmaya başlamıştı. Üzerinde hala çalışıldığı söylenen bu stratejiyi uygulamak üzere yeni bir komuta takımı göreve getiriliyor. Taliban'la mücadele etmek için, yeni Afganistan generali McChrystal'in "çok iyi bildiği" kontr-gerilla taktikleri kullanılacak.

Yeni General Stanley A. McChrystal, Afganistan'da 2001 ve 2002 yıllarında askeri operasyon personelinin şefliğini yapmış, yakın zamanda ise Irak'taki bütün komando operasyonlarını yürütmüştü. General McChrystal, komutasındaki güçler, Saddam Hüseyin'i ele geçirdiği ve Abu Musab al-Zarqawi'yi izlemeyi ve öldürmeyi başardığı için George W. Bush tarafından çok övülmüştü. McChrystal'in direnişçileri izlemek ve öldürmek için istihbarat ve kontr-gerilla taktikleri kullanmaktaki başarısı, onu Afganistan komutanlığı için "en iyi seçenek" haline getiriyor.