Afganistan’a giden yol İran’dan geçer mi?

NATO’nun Afganistan’a mühimmat gönderilmek üzere kullandığı geçit saldırıya uğrayınca alternatif yollar düşünülmeye başlandı. Bunların arasında İran’ın adı geçiyor.

soL (DIŞ HABERLER) Pakistan yönetimine bağlı kabile bölgesinden geçen 30 metrelik demir köprüye kimliği belirsiz kişilerce yapılan saldırı NATO'nun tüm transferlerinin aksamasına neden oldu.

Afganistan'a gönderilen NATO mühimmatlarının ana güzergahı olan Kiber Geçidi'nin saldırı sonrasında uğradığı hasarın ne zaman giderileceği belirtilmezken bu tür bir sabotajı Taliban güçlerinden başka kimsenin yapmayacağı yorumları yapıldı. Pakistan hükümetinin bölgede güvenlik güçlerinin bulunmasına rağmen saldırıyı önlememesi de Pakistan'ın teröristlere yardımcı olduğu tespitlerini güçlenmesine neden oldu.

NATO'nun Afganistan için gerekli olan teçhizatın yüzde 80'ini taşıdığı transfer yolunun kapanması ABD ve işbirlikçi işgalci güçler tarafında endişe kaynağı oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan NATO üst düzey komutanlarından General John Craddock, NATO'nun alternatif ve daha esnek yeni bir rota bulmasının daha sağlıklı olacağını belirtti. "Opsiyonlar ve tercihler yapmak gerekir, askeri operasyonlarda esnek olmak gereklidir" diyen Craddock, "ulusların bunlara nasıl tepki vereceği kendilerine kalmıştır" yorumunda bulundu.

Geçen haftalarda NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'ın Batı'nın Afganistan'daki savaşı ancak bölgedeki diğer ülkelerle işbirliği sağlandığı takdirde bitirebileceğini bu ülkeler İran'ın da dahil olduğunu belirtmişti. Afganistan'a tek geçit yolu olan Pakistan hattının kapanmasıyla da gündeme NATO'nun teçhizatlarını İran üzerinden ulaştırabileceğini getirdi.

İran'ın bu tür bir rol üstlenerek bölgede işgalci güçlerle işbirlikçi bir ülke konumuna getirilmesi düşüncesinin İran'a nasıl kabul ettirileceği ise bilinmiyor.