AB'nin zokası balıkçının oltasında

AB'ye uyum süreci kapsamında, yaklaşık üç yıl önce Meclis'e sunulan "1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu'na İlişkin Değişiklik Tasarısı" amatör balıkçılara belge zorunluluğu getiriyor.

soL (HABER MERKEZİ) Meclis'teki kanun tasarısına göre, amatör balıkçılar, nehirler, göller, barajlar ve denizlerde avlanabilmek için kısa süreli eğitime tabi tutulacak. AB'ye uyum süreci kapsamında Meclis'e sunulan tasarı Tarım Alt Komisyonu'ndan geçerek Üst Komisyon'a ulaşan tasarıya göre, amatör balıkçılar, nehirler, göller, barajlar ve denizlerde avlanabilmek için kısa süreli eğitime tabi tutulacak. Avlanma teknikleri, sezonlar, yasaklar ve balık avcılığı eğitiminden sonra kendilerine belge verilecek. Tasarı yasalaşırsa, artık belgesi olmayan Galata Köprüsü veya Boğaz'da da olta sallayamayacak.

Amatör balıkçılara belge zorunluluğu getirilecek yerlerin tespitini Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü (KKGM) yapacak. KKGM yetkilileri, 3 yıldır tartışılan kanun değişikliğinin önümüzdeki aylarda yasalaşmasını beklediğini açıklarken, amatör balıkçılığın yoğun olduğu İstanbul Boğazı çevresinde belge zorunluluğu şartının ilk etapta gevşek uygulanacağını, ancak ilerleyen yıllarda yaptırımların AB standartlarına yaklaşarak ağırlaşacağını belirtiyor.

AB'ye uyum kapsamında hazırlanan yasa tasarısının içerdiği yeniliklerden birkaç örnek:

İzin kağıdın varsa olta at
Ticari amaçlı ruhsat alma işlemi yeniden düzenlendi. Sadece ticari amaçlı balıkçılık değil, sportif ve eğlence amaçlı amatör avcılığa da izin koşulu getirildi. Hobi olarak balıkçılık yapan vatandaşlar ceplerinde izin kağıdı bulunmadan hiçbir yerde olta atamayacak.

İzin kağıdı yoksa 100 TL ceza
İzin belgesi olmadığı halde balık avlayan vatandaşlar 100 YTL para cezası ödemek zorunda kalacak.

Yabancılar da rahat edecek
Türkiye karasuları ve iç denizlerinde yabancı ülke vatandaşlarının balık avcılığı yapamayacağına ilişkin hüküm yasadan çıkartılıyor. Böylece Türkiye karasuları yabancı balıkçılara açılıyor. Düzenlemenin gerekçesinde 'Türk vatandaşı olmayanların avlanma yasağına ilişkin hüküm Avrupa Birliğinin ilgili mevzuatı çerçevesinde değiştirilerek ticari amaçlı avlanmalar karşılıklılık ilkesi çerçevesinde izne tabi kılınmıştır' deniliyor.

Artık kriz yok
Yabancı ülke karasularında avlanan balıkçıların son Bulgaristan örneğinde olduğu gibi ülkeler arasında sorun çıkarmasını önlemek için de hükümler konuldu. Yabancı karasularda avlanacak gemiler ilgili bakanlıktan izin alacak.

Hükümet bu işin peşini bırakmayacak
Balıkçıların kurallara uyup uymadığı uydulardan takip edilecek. Bunun için balıkçı gemilerine uzaktan algılamalı cihazlar takılacak.

Para vereceksiniz ama eğitim de alacaksınız!
Yasaya, Rastgelebalıkçı Amatör Olta Balıkçıları Derneği (Rastgele-Der) destek veriyor. Başkan Tarık Ersal, "Sürdürülebilirliği sağlamak için mutlaka belge gerekli. Bu zevkimizi ilerleyen yıllarda sularımızda devam ettirmek istiyorsak, amatör balıkçılığa belirli kurallar ve yasaklar getirilmeli" diyor. Ersal, belgenin sadece para alınarak verilen bir kağıttan ziyade, eğitim sonucu verilen bir belge olması halinde fayda sağlayacağını belirtiyor. Tasarının Türkiye'de karşılığı olduğuna vurgu yapan Ersal, Türkiye'de amatör balıkçıların kurduğu 9 derneğin bin 200'e yakın üyesinin bulunduğuna dikkat çekiyor.