AB'nin gözü Nijerya'nın gazında

Yeni enerji kaynakları arayan Avrupa'nın gözünü diktiği Nijerya'da, isyancı grupların petrol boru hatlarına düzenlediği saldırılar nedeniyle gerilim giderek yükseliyor.

soL (DIŞ HABERLER) Rusya'ya olan enerji bağımlılığını aşmanın yollarını arayan Avrupa Birliği, Nijerya'ya doğalgazı Avrupa'ya taşıyacak boru hattının inşaatına yardım etme önerisinde bulundu. Önerinin, boru hattıyla ilgilenen Rus enerji şirketi Gazprom'un Nijerya hükümetiyle anlaşma imzalamasının ardından gelmesi dikkat çekti. Bir hafta önce yapılan anlaşmanın, doğalgazın bulunması, işlenmesi ve sevkiyatını kapsadığı belirtiliyor.

Gürcistan'la yaşanan gerilim sonrasında alternatif enerji kaynaklarına yönelen Avrupa Birliği'nin enerjiden sorumlu komiseri, dünyanın yedinci büyük doğalgaz kaynaklarına sahip Nijerya'ya yaptığı ziyarette, ülkede uzun süredir gündemde olan boru hattı projesini desteklemek istediklerini bildirdi. Gazprom'la yapılan anlaşmaya rağmen, Nijerya'daki doğalgaz faaliyetlerinin büyük bölümü Batılı şirketlerle yapılan anlaşmalarla yürütülüyor.

Nijer Deltası'nda isyan sürüyor
Nijerya doğalgazı üzerinde mücadele sürerken, doğalgaz rezervleri de ülkedeki isyancı grupların hedefi haline gelmiş durumda. Petrol bakımından zengin, halkı ise yoksul olan Nijer Deltası bölgesinin petrol gelirlerinden daha fazla pay almasını isteyen ve 2005'te hükümete karşı "petrol savaşı" başlatan Nijer Deltası Kurtuluş Hareketi (MEND), önceki gün ülkedeki en büyük ham petrol boru hatlarından birini daha havaya uçurduğunu duyurdu. Hareket, saldırıları sürdüreceklerini kaydetti.

Nijerya ordusu sözcülerinden General Muhammed Yusuf, isyancılara karşı önlemleri artıracaklarını açıkladı. Nijerya hükümetinin de yeni bir anti-terör yasasını uygulamaya koymaya hazırlandığı bildirildi.