Ablukayı kaldırmak akıllıca değilmiş

ABD Dışişleri Bakanı Rice, kasırgadan etkilenen Küba’nın ABD’nin yardım önerisine karşılık olarak ambargonun kaldırılması talebine hızla yanıt verdi ve Küba’da sosyalizm devam ettiği sürece ambargoyu kaldırmaya niyetleri olmadığını ifade etti.

soL (DIŞ HABERLER) ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ABD'nin, Gustav kasırgasından etkilenen Küba'ya uygulanan ambargoyu kaldırmanın "akıllıca olmayacağını" söyledi. Rice, ABD'nin yardım teklifini reddeden ve bunun yerine ambargonun kaldırılmasını isteyen Küba'ya verdiği yanıtta, Raul Castro yönetiminin iktidarda olduğunu vurgulayarak ambargonun kaldırılması için zamanın gelmediğini belirtti.

Rice, "ABD yönetimi siyasi tutukluları serbest bırakmaya ve özgür seçimler düzenlemeye hazır bir Küba yönetimine yardım etmeye her zaman hazır olduğunu defalarca dile getirmiştir" diyerek asıl dertlerinin Küba sosyalizmi olduğunu açıkça ifade etti.

ABD, geçen hafta Gustav kasırgasının zararı nedeniyle Küba'ya insani ve mali yardımda bulunmayı önermiş, Küba ise bu öneriyi reddetmişti. Küba Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Küba'nın oluşan zarar ve ihtiyaçların tespiti için bir insani yardım ekibine ihtiyacı olmadığı belirtilerek, "Eğer ABD hükümeti Küba halkıyla dayanışmada bulunmak istiyorsa, hayati nitelikteki maddelerin satışına izin vermesi gerekmektedir" denildi.