ABD'nin Ürdün'e gizlice asker gönderdiği ortaya çıktı

ABD'nin Ürdün'e gizlice özel eğitimli asker gönderdiği ortaya çıktı. Özel eğitimli askerlerinin görevinin, Ürdün silahlı kuvvetlerine Suriyeli sığınmacılar konusunda yardım etmek ve Suriye’deki çatışmanın Ürdün topraklarına yayılmasını engellemek olduğu belirtiliyor.

Ntvmsnbc’nin New York Times gazetesine dayandırdığı haberde, ABD'nin gizlice Suriye-Ürdün sınırına 150'den fazla özel eğitimli asker gönderdiğini yazdı.

New York Times gazetesinin haberinde, Ürdün'ün ABD'nin bölgedeki önemli bir müttefiki olduğuna vurgu yapılırken, Washington'un Suriye'de faaliyette olan silahlı güçlerin sınırı geçerek Ürdün'de karışıklık çıkarmasını istemediği belirtildi.

Özel eğitimli ABD askerlerinin öncelikli görevinin, Suriyeli sığınmacılar konusunda Ürdün askerlerine eğitim vermek olduğu belirtilen haberde, askerlerin bundan daha da önemli bir misyonunun var olduğuna dikkat çekildi.

“Çatışmaların Ürdün’e sıçraması önlenecek”
Sözü geçen misyonun, çatışmanın daha da derinleşmesi durumunda, Suriye'ye ait kimyasal silahların kontrol altına alınması için hazırlık yapmak ve sınırdaki çatışmaların Ürdün topraklarına sıçramasını önlemek olduğu ifade edildi.

Haberde, Ürdün'ün başkenti Amman'ın kuzeyinde Ürdün ordusuna ait bir askeri üste kalan ABD askerlerinin komutanlığını üst düzey ABD'li bir subayın yaptığı belirtilirken, bu askerlerin, Ürdün askerlerine Suriyeli sığınmacılara nasıl davranacakları konusunda eğitim verdiği ifade ediliyor.
Bu konudaki deneyimlerini Ürdün güvenlik güçlerine aktaran ABD'li özel eğitimli askerlerin ayrıca, Türkiye-Suriye sınırında yaşanan “çatışmanın” benzerinin yaşanmaması için önlemler aldığı söyleniyor.

Pentagon’dan açıklama gelmedi
ABD'nin Ürdün'e gizlice asker göndermesinin ortaya çıkmasının ardından gazete ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ve Ürdün'ün Washington Büyükelçiliği'nden konuyla ilgili bilgi almak istedi. Ancak Pentagon ve Ürdünlü yetkililer bu konuda açıklama yapmaktan kaçındı.

Fransa da asker göndermişti
Kısa bir süre önce Fransa da sığınmacılara yardım etmek amacıyla Ürdün-Suriye sınırına sınırlı sayıda asker göndermişti. Gönderilen askeri birliğin amacının ilaç ve gıda yardımının güvenliğini sağlamak olduğu belirtilmişti. Yabancı basında ise, "bu adım, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı, doğrudan askeri müdahale olmadan devirmeye yönelik çabaları hızlandırma amacını taşıyor" şeklinde değerlendirilmişti.