ABD'nin Suriye'deki 'ılımlıları' IŞİD ile müttefik

Türkiye sınırına yakınlığı ve Kürt nüfusun duyarlılığı sayesinde Kobanê'ye yönelik IŞİD saldırısı herkesin dikkatini üzerine çekti. Fakat bu arada, 3 yıldır olduğu gibi Suriye'nin kalanında “ılımlı” cihatçılar, yabancı askerlerle ve Amerikan silahlarıyla savaşı sürdürüyor.

(soL - Dış Haberler) Suriye'deki savaşta IŞİD'in Irak'ta başlattığı taarruzla birlikte uluslararası medyada “şeytan” olarak gösterilip diğer tüm muhalefetin “ılımlı” ilan edilmesi, sahadaki karmaşık gerçeği gizliyor.

Bu hafta ortaya çıkan bir video görüntüsü, Suriye'de sahada yaşanan savaşın bu yönünü bir kez daha hatırlattı.

Halep'in kuzeyindeki Handarat bölgesinde de, tıpkı Kobanê'de olduğu gibi, çatışmalar sürüyor. Muhalefet cephesinde yer alan örgütler şöyle: Hazm Hareketi, Muhacir ve Ensar Ordusu, Mücahit Ordusu.

Hazm Hareketi, ABD tarafından desteklenen “ılımlı” örgütlerden biri. Hazm hareketinin Twitter adreslerinden paylaşılan bir videoda örgüt, Handarat'ta Amerikan yapımı gelişkin bir silah olan BGM-71 TOW antitank füzesi kullanırken görülüyor.

Operasyonda Hazm hareketi militanlarıyla birlikte hareket eden diğer örgüt olan Muhacir ve Ensar Ordusu, çoğunluğunu Çeçen cihatçıların oluşturduğu, El Kaide bağlantılı bir örgüt. Örgüt, Kafkaslar'daki cihatçı örgütlenmesi olan İslami Kafkas Emirliği'ne bağlı. Doku Umarov'un ölümünün ardından yeni Çeçen lider Ali ebu Muhammed'e bağlılığını açıkladı. El Kaide'nin Suriye'deki resmi kolu olan El Nusra'yla da sık sık birlikte hareket eden örgüt, bir dönem IŞİD'e bağlılığını açıklamış, fakat bu karar Kafkas Emirliği'nden veto gelince geri çekilmişti.

Söz konusu örgüt, yani Muhacir ve Ensar Ordusu, yakın zamanda ABD'nin terör örgütleri listesine eklendi.

Buna rağmen görüntüler, şu an bu cephenin, gelişkin Amerikan silahlarına sahip olduğunu ortaya koyuyor.