ABD'nin Suriye'deki 'ılımlı' örgütleri, El Nusra'ya katıldı!

ABD'nin Suriye'de silahlandırdığı ve eğitim verdiği "ılımlı" olarak adlandırılan gruplar, El Kaide'nin Suriye kolu El Nusra Cephesi'ne katıldılar. Bu grupların elinde, ABD'den aldıkları silahlar da var.

(soL - Dış Haberler) ABD'nin Suriye'de Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ve El Nusra Cephesi'ne karşı "ılımlı" diye adlandırdığı gruplar "radikallere" katıldı.

ABD'nin IŞİD'e karşı silahlandırıp eğittiği Hareket Hazm ve Suriye Devrimcileri Cephesi (SDC) çeteleri, İdlib'deki Nusra saldırısının ardından silahlarıyla birlikte teslim oldu.

Böylece ABD'nin "ılımlılara" verdiği silahlar, El Kaide'nin eline geçti. İki örgütün aldığı silahlar arasında GRAD roketleri ve TOW anti-tank füzeleri bulunuyordu.

SDC ve Hareket Hazm bitti
Hareket Hazm militanları, silahları ve silah depoları ile birlikte teslim olurken, Nusra'cılar SDC'nin karargahı olarak bilinen Deyr Sinbal'i ele geçirdi. SDC, Hama'da da Nusra karşısında büyük bir gerileme kaydetti.

Hareket Hazm'ın İdlib'de tek kurşun atmadan El Nusra'ya teslim olduğu belirtilirken, Halep'te aralarında Mücahid Ordusu, İslami Cephe bileşenleri, Hareket Hazm ve El Nusra'nın da bulunduğu örgütler ateşkes imzaladı.

Cemal Maruf 'barut fıçısı'
SDC'nin lideri Cemal Maruf'un İdlib'in Cebel el-Zaviye bölgesine kaçtığı iddia edildi. Maruf, Nusra lideri Ebu Muhammed el-Culani'yi hedef alan bir video kaydı yayımladı. Kayıtta Maruf, Culani'yi "harici" olarak nitelendirdi. SDC lideri, Nusra Cephesi'nin "İran'ın çıkarları doğrultusunda davrandığını" iddia etti.

Maruf, Culani'yi IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'ye de benzetti.

Nusra Cephesi, SDC'ye saldırılarında Cund'ül Aksa'dan da yardım aldı.

SDC ile Nusra'nın arasından su sızmıyordu
Cemal Maruf, Independent'a verdiği bir mülakatta, El Kaide ile savaşmadıklarını, bunun kendi problemleri olmadığını söylemişti. Maruf ayrıca, Nusra Cephesi ile silah paylaştıklarını da itiraf etmişti.

SDC ile Nusra Cephesi, Suriye'nin İsrail sınırındaki Kuneytra bölgesinde de orduya birlikte saldırmışlardı.