ABD'nin 'iyi İslamcısı' Suudi Arabistan

El Kaide ve IŞİD terörünün fikirsel kaynağının iktidarda olduğu Suudi Arabistan'da, Şii bir din adamı idama mahkum edildi. İslamcı terörün merkezinde yer almasına rağmen, Suudi Arabistan ABD'nin bölgedeki en önemli müttefiklerinden.

(soL - Dış Haberler) Şii din adamı Nimr Bakır El-Nimr 15 Eim'de Suudi Arabistan özel mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırılmiştı. Bu kararın ülkede yaşayan Şii azınlık için tam bir provakasyon niteliği taşıdığı belirtiliyor. Karar sonrasında, Şii nüfusun yoğun olarak yaşadığı ülkenin doğusunda petrol rafinelerine saldırı olabileceği uyarıları geliyor.

İktidardaki Vahabi kliğe göre, kendi inançları dışındaki hiçbir mezhep ve anlayış, ''hakiki müslüman'' değil. Çünkü inançlarında Allah'a ''şirk'' ögesi barınıyor. Bundan dolayı da ''küfr'' içindeler. Bu politikanın sonucu olarak İsveç, Avusturalya ve ABD'de sürgünde yaşamak zorunda bırakılan pek çok muhalif var.

Şiiler ikinci sınıf vatandaş
Şiiler ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 15'ini teşkil ediyor. Buna karşın kendi camilerini açmak için özel müsaade almak zorundalar. Hukuk, ordu ve yönetim organlarında meslek edinme hakları bulunmuyor. Aynı işyerinde çalışsalar dahi, eşit ücret alamıyorlar. ABD'li bir düşünce kuruluşu ''Institute for Gulf Affairs'' üyesi Bayan Perozzo, Suudi Arabistan üzerine hazırlanan bir araştırma raporunda, ''Suudi Arabistan'da yaşayan Şiiler sosyal, siyasal ve dini açıdan ikinci sınıf vatandaş gruplaması içinde yaşıyorlar'' diye yazıyor.

Ateizmi savunmak suç ve cezası ölüm
Suudi Arbistan'da gasp, cinayet, terör suçları yanı sıra, ''eşcinsellik'', ''büyücülük'', ''zoofili'', ''aileye zarar'', ''dinden dönme'' ve ''ateizm propagandası yapmak'' gibi 'suç'lar da yasa kapsamında ölümle cezalandırılıyor.

Ceza infazları kamuya açık alanda, kırbaçlama, taşlama ve kafa kesme şekillerinde uygulanıyor. Uluslararsı Af Örgütü bölge direktörü Said Boumedouha'nın bildirdiğine göre, istinad edilen suçun kanıtlanmasında sanığa işkence uygulaması çok yaygın bir uygulama. 'İtiraflar' genelde işkence altında alınıyor. En son örnek: 'Büyücülük' yaptığı gerekçesiyle Bakir El-Alawi Riyad'da kafası kesilerek infaz edildi.

Batı için iyi bir işbirlikçi
Batı açısından ise Suudi Arabistan iyi bir işbirlikçi. ABD ve Almanya Suudi Arabistan'a düzenli olarak silah satıyorlar.

540 milyon ton petrol üretimiyle Suudi Arabistan dünyanın en büyük üreticisi. Bunu 525 milyon tonla Rusya ve 440 milyon tonla da ABD izliyor. Suudi Arabistan Almanya'nın silah sattığı Türkiye, Güney Afrika ve Yunanistan'dan sonra dördüncü ülke.

IŞİD terörünün en büyük mali desteği Suudilerden geliyor. Irak hükümeti Suudi Arabistan'ı IŞİD'ı mali olarak desteklediği için Temmuz ayında resmen kınamıştı.

Alman güvenlik kurumlarının verdiği bilgiye göre, IŞİD içinde savaşan 10 binin üzerindeki Irak ve Suriyeli olmayan teröristin büyük çoğunluğu Suudi Arabistan'dan. Spiegel Online 2013 Mart'ında, ''Suriye'deki muhalefet güçleri Ürdün, Katar ve Suudi Arabistan'dan geririlen silahları 2012 Kasım'ından beri düzenli olarak Türkiye üzerinden ülkeye soktular'' diye yazmıştı.

Buna karşın, Alman başbakanı Angele Merkel basına şu demeci veriyordu: ''Suudi Arabistan ile teröre karşı da işbirliği içindeyiz.''