ABD'nin gizli bilgileri karaborsada!

Afganistan’la Pakistan arasındaki sınır bölgesinde kaçak malların sergilendiği pazarlarda, tüfeklerden dürbünlere, gece görüş aletlerinden dizüstü bilgisayarlara Amerikan ordusundan gelen her şeyi bulmak mümkün. Ancak bilgisayarlarda ABD ordusunun gizli bilgilerinin bulunması bir miktar sıradışı…

soL (DIŞ HABERLER) Global Post gazetesi muhabiri Şahan Müfti, tarihi İpek Yolu üzerinde bin yıllarca ticaretin uğrak yerlerinden olmuş, şimdilerdeyse kaçakçılığın ürünü karaborsalardan birine yuva olan Afganistan'la Pakistan sınırında bir kasabadan, Afganistan'daki karaborsa pazarlarında bulunabileceklere dair çarpıcı bir haber aktardı.

Bu pazarlarda şimdi Amerikan malları egemen. Her türlü savaş malzemesini buralarda bulmak mümkün: ABD ordusunun kullandığı stabilize dürbünler 100 dolardan, otomatik silahlar için gece görüşü kiti ise 300 dolardan satılıyor. Müfti'nin aktardığına göre, fiberglas kutulardan bazılarının içinde ne olduğunu öğrenmesine, satıcılar "Bir helikopterin yoksa görmene gerek yok" diyerek fırsat vermemişler.

Ancak Müfti'nin 650 dolara satın aldığı bir dizüstü bilgisayar, tüm bu mallardan daha enteresan. Hope Hull, Alabama'daki Miltope Şirketi tarafından üretilen bilgisayar, içindeki bilgilere göre ABD ordusunun 864. Savaş İstihkam Taburu'na ait.

Bilgisayarın içinde, ABD ordusuna ait her türden gizli bilgi mevcut. Örneğin birçok spesifik savaş malzemesinin nasıl kullanılacağına dair kılavuzlar var bilgisayarda. Kılavuzlardan bazıları "gizli" ibareli, ve "içeriğin açığa çıkması ya da belgenin çoğaltılması gibi her türlü olasılıkta ne pahasına olursa olsun yok edilmeli" notu düşülmüş.

Bilgisayarda ayrıca askeri amaçlar için kullanılan çok sayıda yazılım da mevcut. Fakat daha ötesi, yüzlerce askeri personelin isimleri ve iletişim bilgilerinin de bilgisayarda olması. Çeşitli ABD askeri araçlarının zayıf yönlerine dair bilgileri de bu bilgisayarda bulmak mümkün.

Nereden geliyor bu mallar?

Bu malların büyük kısmı, ABD ve NATO malzeme konvoylarının saldırıya uğraması sonucu Taliban militanlarının ellerine geçen mallar. Bu gibi sayısız mal, Afganistan ve Pakistan karaborsa pazarlarında kelepir fiyata alıcı bekliyor.

Ancak tek yöntem bu konvoy baskınları değil. 2006 Nisan ayında Los Angeles Times gazetesi, Afganistan'daki Guantánamo olarak bilinen, Kabil yakınındaki Bagram askeri üssünden minyatür sabit disklerde çıkarılan ve birkaç yüz metre ötedeki tezgahlarda satılan gizli askeri bilgilerin hikayesini haberleştirmişti.

Taliban'ın genç kuşak komutanlarından Hakimullah Mesud da Kasım'da Orakzai'deki bir toplantıya bir zamanlar ABD ordusuna ait olan, kişisel "humvee" cipiyle gelmişti. Haziran ayında da Pakistanlı istihbarat üyeleri, Taliban militanlarının üç ABD helikopterine ait parçaları gemiyle taşınmaları esnasında ele geçirdiklerini ifade etmişti.

ABD ordusuna ait gizli teknolojik bilgiler içeren broşürler ise o kadar bol ki, Sitara gibi karaborsa pazarlarında bunlar 10 doların altında fiyatlara satılıyorlar.

"Farkındayız"
Şahan Müfti'nin konuyla ilgili olarak görüştüğü, ABD'nin İslamabad'daki askeri ataşesi Mark Boyd, açık ifade vermekten kaçınsa da, "Bu sorunun farkındayız" dedi.

ABD, özellikle 2001'de Afganistan'ın işgalinden beridir Pakistan'ın elindeki atom bombalarının teröristlerin eline düşebileceğini bahane ederek bu silahların denetimini kendi üstlenmek istiyordu. Ancak Afganistan'daki durum, atom bombalarının yayılmasının engellenmesi için ABD'nin elindekilerin başka ülkelere emanet edilmesinin daha hayırlı olacağını düşündürüyor.