ABD'nin Bingazi saldırısı öncesi uyarıldığı iddia edildi

Libya'nın Bingazi kentinde ABD Büyükelçisi'nin ölümüyle sonuçlanan konsolosluk saldırısının olacağı konusunda ABD'nin olaydan önce uyarıldığı iddia edildi.

İngiliz Indepentent gazetesi, Libya'nın Bingazi kentinde ABD Büyükelçisi Christopher Stevens ve diğer 3 diplomatın ölümüyle sonuçlanan saldırıdan ABD'nin önceden haberdar olduğunu iddia etti. Gazete, saldırı olacağı yönünde ABD'li yetkililere istihbarat geldiğini, ancak buna rağmen yeterli güvenlik önleminin alınmadığını savundu.

Independent gazetesi, gizli kaynaklardan aldığı bilgilere dayanarak yaptığı haberde, Libya'nın Bingazi şehrinde ABD Büyükelçisi ve 3 diplomatın öldürülmesi olayına bir dizi güvenlik ihlalinin neden olduğunu belirtti.

Haberde, ABD Büyükelçisi Stevens'ın Bingazi'ye gideceği bilgisinin gizli tutulmasına rağmen saldırının gerçekleştiğine dikkat çekildi. Bu nedenle ABD'li yetkililerin saldırının planlı düzenlendiğine inandığı vurgulandı.

Gizli belgeler çalındı
Haberde Bingazi'deki ABD Konsolosluğu'ndaki gizli belgelerin çalındığı da öne sürüldü.

ABD'nin Bingazi Konsolosluğu'nda çalınan belgelerin bazılarında, Amerikalılarla işbirliği yapan Libyalıların kimlik bilgilerinin bulunduğu, bazılarının ise, yapılan petrol anlaşmalarıyla ilgili olduğu belirtildi.

Konsolosluğun sığınağının önceden deşifre edildiği ve buranın bombalandığı belirtilen haberde, diğer sığınakların da güvenli olmadığı söylendi.

4 kişi gözaltında
Öte yandan Libya Başbakanı Mustafa Ebu Şagur AFP’ye yaptığı açıklamada saldırıyla ilgili soruşturmanın sürdüğünü söyledi.

Şagur, “Önemli ilerleme kaydettik, elimizde bazı isimler ve fotoğraflar var” derken CNN de başbakanın yakın çevresinden bir kaynağa dayanarak dört kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Ebu Şagur,başbakanlığa Çarşamba gecesi seçilmişti.

ABD savaş gemileri ve insansız hava araçları gönderdi
Libya’nın ikinci büyük şehri olan Bingazi’de hava trafiğinin de durdurulduğu bildirildi. Bingazi Havaalanı’ndan bir kaynak, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, “Dün gece güvenlik gerekçeleriyle tüm uçuşları derhal durdurma emri aldık” dedi.

Obama yönetiminin saldırının önceden planlanmış olabileceği yönündeki şüpheler doğrultusunda Libya'ya insansız hava araçları göndereceği dün bildirilmişti.

Pentagon, önceki gün de Libya açıklarına iki savaş gemisi göndermişti.

(soL-Dış Haberler)