ABD'li özel güvenlik şirketleri Libya'dan sonra Suriye'de

ABD hükümeti savaşlarında kiralık asker olarak kullandığı güvenlik şirketlerine Türkiye’deki Suriyeli muhalif gruplarla görüşme yapma emri verdi. Stratfor'la açıklanan begelere göre Afganistan, Irak, ve Libya’da görev yapan Blackwater’a Suriye operasyonunda da görev biçiliyor.

Wikileaks ve Lübnan merkezli El Ekber gazetesi tarafından yayımlanan e-postalara göre, ABD hükümetinin daha önce operasyonlarda beraber çalıştığı özel güvenlik firmalarına Türkiye’de bulunan Suriyeli muhaliflere yardım için görüşmelere başlama direktifi verdi. Söz konusu bilgi, güvenlik şirketlerinden birinin Stratfor'a attığı e-posta ile ortaya çıktı.

Güvenlik şirketleri eski ABD askerlerinden oluşuyor
Özellikle Irak işgalinde insan hakları ihlalleri ile adını duyuran Blackwater “güvenlik” şirketinin eski yöneticilerinden James F. Smith’in “CIA geçmişinden” bahsettiği e-postada kendi güvenlik personelinin de eski ABD görevlilerinden oluştuğunun altını çiziyor.

Smith, Stratfor’la yaptığı görüşmede yaptığı iş için, “eğitim, güvenlik ve istihbarat sağlama konusunda hizmet sağlıyoruz” diyor. Stratfor’un Türkiye’deki muhalefetle görüşme konusunda Anti-terörizm departmanı yöneticisi ABD’li Fred Burton’a gelen e-posta, muhalefetin muhafazakar senatörler ile de ilişkisi olduğunu ortaya koyuyor.

“Asıl görev rejim değişikliğine nasıl yardım edebileceğimizi öğrenmek”
Lübnan’daki iç savaşta sağcı militanlardan biri olan Lübnan asıllı ABD vatandaşı Walid Pares ile Türkiye’deki muhaliflerle görüşmeye gidilmesine bu Kuzey Karolina senartörünün yardımcı olacağı bu maille açıklanıyor. Pares, Cumhuriyetçi aday Mitt Romney’in Ortadoğu danışmanı olarak görev yapıyor. Kendilerine yardımcı olacağı söylenen Senatör Sue Myrick de siyonist ve islam karşıtı düşünceleri ile bilinen bir kişi.

Türkiye’deki muhaliflerle görüşmenin dış yüzünde “fact finding”( araştırma-bilgi edinme) operasyonu görüntüsü verilirken, asıl işlevin rejim değişikliğine nasıl yardım edilebileceğinin konuşulması olduğu bu postada Smith tarafından dile getiriliyor.

Libya’dan sonra Suriye’ye
Smith, yazısında daha önce Libya’da muhalif kuvvetleri koruma görevini üstlendiğini açıklıyor. Ayrıca bu konuda yanlız olmadığını ABD’ye danışmanlık yapan bazı isim ve şirketlerin de yine kendisi gibi bölgede benzer görevleri icra ettiklerini ekliyor. Eylül 2011’den beri bölgede olan Smith’in Stratfor’un en önemli bilgi kaynağı olduğu anlaşılıyor. LY700 kod adı ile çalışan Smith, Libya Geçiş Konseyi ile ve daha sonra Mart 2011’de uçuşa kapalı bölgedeki militanlarla iletişimi sağlamış. Çalışmaları Stratfor’da takdir toplayan ajanın bir sonraki görevi de Suriye oluyor.

Ele geçirilen 13 Aralık tarihli son e posta’da ise “kilit liderler” şeklinde tanımlanan bazı kişiler ile görüşülmeye başlandığı söyleniyor. Daha önce de ajanlarını bölgeye soktuğu çokça kereler ortaya çıkan ABD'nin bu işlerini özel güvenlik şirketlerine uzun süredir ihale ediyordu. Bu şirketler çoğu zaman ABD'nin uluslararası hukuku delmesini sağlayan paravanlar olarak işlev görüyor.

(soL - Dış Haberler)