ABD'li generalden sürpriz ziyaret

"Sınırötesi" operasyon nedeniyle gerginleşen Pakistan-ABD ilişkilerini "düzeltmek" için İslamabad'a giden generalin "kulak çekeceği" yorumu yapılıyor.

soL (DIŞ HABERLER) ABD Genelkurmay Başkanı Amiral Mike Mullen, Afganistan'da bulunan Amerikan komandolarının durumuyla ilgili görüşmeler yapmak üzere dün Pakistan'a sürpriz bir ziyarette bulundu.

Görüşmelerde iki ülke arasında Amerikan komandolarının sınır ihlalleri nedeniyle yaşanan gerginliğe çözüm arayışlarının gündeme geleceği belirtiliyor.

Komandolar, 3 Eylül'de El Kaide ve Taliban hedeflerini vurma gerekçesiyle Afganistan sınırını geçerek Pakistan topraklarına baskın düzenlemişti. ABD yönetimi ikinci bir baskının daha olabileceğini açıklarken, Pakistan ordusu sınırı geçen her yabancı güce ateş açacağını bildirdi.

ABD'nin İslamabad Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, ziyaretin Pakistan sivil ve askeri yönetiminin ABD'nin askeri harekatları konusundaki kaygılarını gidermeyi amaçladığı belirtildi.

Önceki gün Pakistan'ın Güney Veziristan bölgesinde iki ABD helikopterine ateş açıldığı iddia edilmiş, ancak iki taraf da bunu yalanlamıştı.

Pakistan ordusu sözcüsü General Atar Abbas, dün yaptığı açıklamada, ülkeyi ve halkı koruma haklarını saklı tuttuklarını belirtirken, yeni bir operasyon durumunda ne yapacakları sorusuna "duruma göre değerlendireceğiz" yanıtını verdi.

Zerdari teşekkür turunda
İngiltere'de bulunan Pakistan Başbakanı Asıf Ali Zerdari, İngiltere Başbakanı Gordon Brown'la görüştü. Liderler, iki ülkenin silahlı aşırılıklara karşı savaşta işbirliğine devam edeceklerini söylediler. Yayınlanan ortak bildiride, Pakistan ve Afganistan'ın köktenci hareketlerden çok zarar gördükleri ve bu "tehdide" karşı uluslararası bir mücadele yürütülmesi gerektiği vurgulandı. Zerdari'nin seçim başarısını kutlayan Brown, bunu Pakistan'ın demokratik dönüşümünde önemli bir hamle olarak gördüğünü kaydetti.