AB'den Rusya'ya sert yaptırımlar

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'daki krizi nedeniyle Rusya'ya yönelik yaptırımlarını genişletme kararı aldı. Yeni yaptırımlar özellikle Rus ekonomisini hedef alıyor.

(soL - Dış Haberler) BBC'nin haberine göre AB'den yapılan açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'yı istikrarsızlaştıracağı için 'ağır bir bedel" ödeyeceği ve daha fazla tecrit edileceği" belirtildi. Yeni yaptırımlar uyarınca AB üyesi 28 ülke gelecekte Rusya'ya silah satmayacak, petrol ve gaz sektörlerinde kullanılan bazı teknolojilerin kullanımı kısıtlanacak, bazı Rus bankaları da Avrupa'da finans sektöründen dışlanacak. AB ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresinde olup da, seyahat yasağı koyduğu ve mal varlıklarını dondurduğu kişilerin sayısını da artırma kararı aldı. Bu kişilerin nihai listesi yarın açıklanacak.

Hemen yürürlüğe girecek kararlar, AB'nin bugüne dek Rusya'ya uyguladığı yaptırımların "en ağırı" olarak görülüyor.

Merkel: Yaptırımlar kaçınılmazdı
Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB'nin Rusya'ya yönelik son yaptırımları için "Bugünkü karar kaçınılmazdı" yorumunu yaptı. Merkel Rusya'ya, Ukrayna'daki "krizi artırmak yerine sorunun çözümü için işbirliği yapma" çağrısında bulundu.

ABD de benzer adımlar atacak
Öte yandan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) de Rusya'ya karşı benzer önlemler alacağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Rusya'nın hala Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıları silahlandırdığını ve bu ülkede şiddetin son bulmasını istediğine dair bir kanıt olmadığını" söyledi. Rusya'ya yönelik yaptırım baskıları, Malezya Hava Yolları'na ait bir uçağın yaklaşık iki hafta önce Ukrayna'nın doğusunda düşmesinin ardından artmıştı. Olayda uçaktaki 298 kişi hayatını kaybetmişti.

Batılı ülkeler, uçağı Rusya yanlısı ayrılıkçıların Moskova'dan tedari ettikleri bir füze ile düşürdükleri görüşünde. Rusya ise bu iddiayı reddediyor.