AB'den İran'a yeni yaptırımlar

Lüksemburg'da toplanan AB dışişleri bakanları İran'a ilave yaptırım kararlarını onayladı. Karara göre AB ülkelerinin İran'dan doğalgaz ithali yapması yasaklandı. Ayrıca üye ülkeler İran'a grafit, alüminyum ve çelik gibi metaller ve endüstriyel yazılımlar satamayacak.

Lüksemburg'da toplanan AB dışişleri bakanları, İran'ın nükleer programını gerekçe göstererek, AB üyesi ülkelere bu ülkeden doğalgaz ithali yapmayı yasakladı.

Ayrıca İran'a uygulanacak ilave yaptırım kararlarıyla, nükleer faaliyetlerde ya da balistik füzelerde kullanılan grafit, alüminyum ve çelik gibi metaller ve endüstriyel yazılımların da bu ülkeye satışı durduruldu.

İlave yaptırımlarla İran hükümetine önemli finansman sağlayan 34 şirket ve kuruluşun AB'deki mal varlıkları donduruldu.

AB dışişleri bakanları, insani ihtiyaçlara yönelik olanlar hariç Avrupalı finans kuruluşlarının İran bankalarıyla tüm işlemlerini yasakladı ve İran Merkez Bankası'na yönelik kısıtlamaları genişletti.

Yaptırımlarla AB tankerlerinin İran için petrol ve ürünlerini taşımaları ve AB şirketlerinin gemi inşa sektöründe İran'la iş yapmaları yasaklandı.

AB dışişleri bakanlarının kararlarında, ilave yaptırımların İran halkı yerine yönetimin nükleer programını hedeflediği ileri sürüldü. Tahran yönetimine nükleer programı sonlandırma çağrısı yapan AB, aksi halde yeni yaptırımlara gidileceği tehdidinde buldu.

İran'ın halihazırda AB'ye doğalgaz ihracatı bulunmuyor.

Tahran ithalatı azaltıyor
Öte yandan, uygulanan yaptırımlar nedeniyle İran riyalinin ABD doları karşısında hızla değer kaybetmesi, Tahran’ı harekete geçirdi.

İran cep telefonu, otomobil, giyim ve kozmetik gibi ürünlerin ithalatını azaltacak.

Halka, yurtdışından gelen ve temel ihtiyaç maddesi olmayan ürünlerden uzak durmaları için çağrı yapıldı. Halktan ayrıca yerli malı kullanmaları istendi.

(soL-Haber Merkezi)