ABD'den Pakistan'a operasyon

Pakistan yönetimini Taliban'a karşı yeterince sert önlemler almamakla suçlayan ABD, önceki gün düzenlediği kara operasyonuyla Pakistan topraklarındaki faaliyetlerini arttıracağının işaretini verdi.

soL (DIŞ HABERLER) Afganistan'daki ABD güçlerinin Pakistan'da düzenlediği ve sivillerin ölümüne yol açan operasyon, Pakistan'da büyük tepki çekti. Afganistan'dan gelen ve ABD helikopterlerinin desteklediği birliklerin önceki gün şafaktan önce sınırdaki Güney Veziristan bölgesinde bir köye düzenledikleri saldırıda, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 20 kişi öldü.

Afganistan'daki ABD ve NATO güçleri, geçtiğimiz aylarda da Pakistan'da Taliban ve El Kaide militanlarını hedef aldığı operasyonlarda sivillerin ölümüne neden olmuş, Pakistan hükümeti bu saldırılara tepki göstermişti. Ancak son olayın, Afganistan'daki ABD güçlerinin Pakistan'da doğrudan katıldığı ilk kara operasyonu olduğu belirtiliyor. Saldırının, Pakistan yönetimini Taliban'a karşı yeterince sert önlemler almamakla eleştiren ABD'nin Pakistan topraklarına doğrudan operasyon düzenleyebileceği haberleriyle aynı döneme gelmesi dikkat çekti.

Olayın ardından ABD'nin İslamabad Büyükelçisi Anne Patterson, Pakistan Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Bakanlık sözcüsü Muhammed Sadık, ülkesinin operasyonu sert bir dille kınadığını belirtti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu tür saldırıların ABD ile Pakistan'ın terörle ortak mücadele çabalarına zarar verdiği belirtildi. Pakistan Dışişleri Bakanı Mahmud Kureyşi, "sadece masum sivilleri hedef alan saldırıyı" utanç verici olarak nitelendirerek, Afganistan'daki NATO ve koalisyon güçlerinin savaş politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. Kureyşi, bu tür saldırıların aşiret bölgelerinde nefret yaratmak dışında bir sonucu olmayacağını
kaydetti.

Afganistan'da ABD komutasındaki koalisyon güçleri ile NATO komutasında görev yapan Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF) olayla ilgili bilgileri olmadığını açıkladı. ABD'li üst düzey bir askeri yetkili ise, ABD güçlerinin Pakistan topraklarında operasyon düzenlediğini
kabul etti. Sınır ötesi operasyonun hassasiyeti dolayısıyla ismini açıklamayan yetkili, operasyonun ABD ve Afgan güçlerini tehdit eden Pakistan'daki militanlara yönelik mücadelenin yükseltilmesi anlamına geldiğini savundu.