ABD'den her gün yeni bir Uludere!

ABD insansız hava uçakları (İHA) ile dünyanın dört bir yanında sivilleri katletmeyi sürdürüyor. Bugün Yemen ve Pakistan'da ABD'ye ait İHA'lar bombardıman sonucu en az 13 kişinin ölümüne neden oldu.

ABD'ye ait insansız hava uçakları, bugün Yemen ve Pakistan'ı bombaladı. Bombardıman sonucu Yemen'de en az 5, Pakistan'da ise en az 8 kişi yaşamını yitirdi. ABD öldürülen kişilerin "militanlar" olduğunu iddia ederken, yerel kaynaklar ölen kişilerin siviller olduğunu iddia ediyor.

ABD, Yemen'in güney eyaleti Bayda'da gerçekleşen bombardıman sonucu ölenlerin El Kaide üyesi olduklarını iddia ediyor. Press TV, Yerel kaynakların ölen kişilerin sivil olduğunu, hedef alındığı iddia edilen El Kaide konvoyunun ise herhangi bir hasar almadan kaçtığını aktardığını yazdı.

Yemen'de El Kaide ilişkili olduğu belirtilen Ensar el Şeria da bombardımanda kendilerinin değil, sivillerin katledildiğini açıkladı.

Pakistan'daki saldırı ise ülkenin Afganistan sınırındaki Kuzey Veziristan eyaletinde gerçekleşti. ABD'nin artık rutin biçimde bombaladığı bölge, son 4 günde 3 kere hedef alınmış durumda. Bugünkü saldırıda ise en az 8 kişinin yaşamını yitirdiği, birçok kişinin de yaralandığı bildirildi. ABD ise yine "militanların" hedef alındığını iddia ediyor.

Press Tv, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta'nın dün yaptığı "İHA'lar terörle mücadelede en uygun araçlar" açıklamasının ardından geçen 24 saat içinde en az 21 kişinin ABD'ye ait İHA saldırıları sonucu öldürüldüğünü yazdı.

ABD "terörle mücadele" adı altında başta Afganistan, Pakistan, Yemen ve Somali olmak üzere dünyanın birçok yerinde insansız hava araçları ile hemen her gün bombardıman düzenliyor. Bu saldırılar sonucu ABD bile yüzlerce sivilin öldürüldüğünü itiraf ederken, gerçek rakam binlerle ifade ediliyor. ABD devleti, İHA'ların sivilleri öldürdüğünü yazan gazetecileri 'teröre hizmet etmekle' itham ediyor.

İngiltere merkezli bağımsız bir araştırmacı gazetecilik örgütü olan Araştırmacı Gazetecilik Bürosu BIJ ve Pakistanlı bir insan hakları avukatı olan Şehzad Ekber, ABD'nin drone saldırılarının Pakistan'da sivil ölümlerine yola açtığını kanıtlayan çalışmalar yürütmüştü. BIJ raporunda, 2004 yılından bugüne dek Pakistan'da drone saldırılarında ölenlerin toplam sayısının 2440 ile 3113 arasında değiştiği, bu rakamın 479 veya 821'inin sivillerin oluşturduğu, ölen siviller arasında 184 çocuk bulunduğunu açıklanmıştı. Barack Obama'nın ABD başkanlığı döneminde, İHA saldırıları katlandı.

ABD'nin yarattığı El Kaide ise bugün Suriye ve Libya'da ABD ile işbirliği yaparken, Yemen, Afganistan ve Pakistan'da ise ABD müdahalesine bahane olarak kullanılıyor.

Ülkemizde de 34 kişinin "yanlışlıkla" bombalandığı Uludere Katliamı'nda, ABD'ye ait İHA'lardan gelen istihbaratın değerlendirildiği ortaya çıkmıştı. AKP, ABD'den füze bulunduran İHA almak için pazarlık yürütüyor.

(soL - Dış Haberler)