ABD'den de İran'ın Türkiye önerisine red

iran ile "5 artı 1" grubu arasında nükleer müzakereler için, İran tarafından Türkiye'de görüşülmesine ilişkin yapılan öneri AB'den sonra ABD tarafından da reddedildi. ABD Dışişleri, görüşmenin Orta Avrupa'da yapılmasının uygun olacağını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, bugün yaptığı günlük basın toplantısında, İran ile "5 artı 1" grubu arasında yapılacak müzakerelerin ilk toplantısının Orta Avrupa'da bir yerde düzenlenmesi yönünde grup içinde genel bir uzlaşının olduğunu belirtti.

Crowley, ancak ikinci ya da sonraki bir devam toplantısının İstanbul'da yapılmasının değerlendirilebileceğini söyledi.

Basın toplantısında Crowley, konuyla ilgili olarak AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın, İran'a cevabında, müzakerelerin 5 Aralık'ta başlaması önerisini kabul ettiği ve yer olarak Cenevre ya da Viyana tercihini dile getirdiğini hatırlatarak, bu konuda nihai kararın henüz verilmediğini ifade etti.

Bir gazetecinin "Neden Türkiye değil"sorusuna, "Bu konu, 5 artı 1 siyasi direktörleri arasında bu hafta içinde tartışılmıştı. İstanbul, ikinci ya da sonraki bir devam toplantısının mekanı hala olabilir, ancak genel uzlaşı, ilk toplantının Orta Avrupa'da bir yerde düzenlenmesi yönünde" şeklinde yanıt veren Crowley, "Daha önceki toplantı Cenevre'deydi. Burası, 5 artı 1 grubuna mensup tüm ülkelerin seyahat düzenlemelerini tatmin eden bir mekan gibi görünüyordu" dedi.
(soL-Dış Haberler)