ABD'de yargı dört dörtlük

Uluslararası terörist Luis Posada Carriles ABD'de sadece sahtecilikten ve yalancılıktan yargılanacak.

soL (HABER MERKEZİ) Uluslararası terörist Luis Posada Carriles 10 Ağustos'ta Texas eyaletinin El Paso kentinde mahkemeye çıkacak. Posada'ya yöneltilen suçlamalar arasında sahtecilik yoluyla ABD'ye giriş ve federal yetkililere yalan söylemek var. Ancak Posada'nın geçmiş suçları görmezden geliniyor.

Posada'nın suçları arasında 1976'de bir Küba uçağını bombalayarak 73 kişinin ölmesine yol açmak var. Granma gazetesinin verdiği bilgiye göre federal savcılar, 2007'de kendisini serbest bırakan Hakim Kathleen Cardone'dan, Posada için 350 bin dolar kefalet koymasını istediler.

Posada 2005 Mayıs ayında ABD'de, Meksika'dan bu ülkeye sızdıktan iki ay sonra, göç yasasını ihlal etmekten tutuklanmıştı. Ayrıca ABD vatandaşı olma başvurusu sırasında federal yetkililere yalan söylemekle suçlanıyor. Venezüella, kendi uyruğunda olan bu Küba doğumlu teröristin kendisine iadesini ve uçak bombalama eylemi için yargılanmasını istiyor.

Posada Carilles Kimdir?
Küba yönetimi ve halkının, başta kendi ülkelerine yönelik olmak üzere çeşitli Latin Amerika ülkelerini hedef alan bir dizi terörist eyleme ismi karışmış olan Luis Posada Carriles'i sorumlu tuttukları suçlar hayli uzun bir liste oluşturuyor.

Kübalı bir mülteci olan Posada Carriles, ABD'deki silahlı Castro karşıtı hareketin bir sembolü olarak tanınıyor. 1976'da Küba uçağına bomba yerleştirilmesi ve 73 kişinin ölümü, Şili eski Dışişleri Bakanı Orlando Letelier'e suikast düzenlenmesi, 1997'de Havana'da bir İtalyan turistin öldürülmesine neden olan saldırılar. 2000'de Panama'da Fidel Castro'yu öldürmeye teşebbüs Carriles ismi ile birlikte ilk akla gelen saldırılar.
Luis Posada Carriles, 1960'ların başında Castro iktidarını devirmek üzere Miami'deki Kübalı devrim karşıtları arasından devşirilen ve sonraki yıllarda bir dizi suç eylemini gerçekleştiren, CIA ile birlikte çalışan bir ekibin önemli isimlerinden biri. Ekipte, 1967'de Bolivya'da Che Guevara'nın yakalanması operasyonunda CIA adına görev üstlenen Felix Rodriguez, yine 1976'daki uçak bombalama ve Letelier suikastında Carriles ile birlikte görev alan Orlando Bosch gibi isimler de yer alıyor.

Posada - CIA ilişkisi
Küba yönetimi, Luis Posada Carriles'in ABD'ye dönüşü ile birlikte sistemli bir biçimde konuyla ilgili bilgi ve belgeleri açıklayarak gereğinin yapılmasını istedi. Başlangıçta, Washington, Castro'nun Posada Carriles'in ABD'ye gittiğini belgelerle kanıtladığı açıklamalarına kulak tıkamayı seçti. Ancak, konu ABD medyasında da yer bulmaya başlayınca bu tutumunu sürdüremez hale geldi ve Posada Carriles "ülkeye yasadışı girdiği" suçlamasıyla tutuklandı.

Küba Meclis Başkanı Ricardo Alarcón'un yaptığı açıklamalarda, ABD yönetimi ile Posada Carriles arasındaki ilişkinin, Washington'da bulunan George Washington Üniversitesi Ulusal Güvenlik Arşivi'nin yeni açıkladığı belgelere dayanarak kanıtlanabildiğini gösterdi. ABD'deki "Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası" çerçevesinde bağımsız araştırmalarını yürüten bu kurum, belgeleri CIA'nin gizliliği kaldırılan dokümanlarına dayandırıyor. Bu dokümanlara göre, 1976'da düşen Küba yolcu uçağına bomba yerleştirilmesi eylemi, -daha önceden bilinmiyorduysa bile- bir kaç gün öncesinden ABD yönetimi tarafından öğreniliyor. Uçağa patlayıcıları yerleştiren Hernán Ricardo ile Caracas'taki ABD büyükelçiliği arasındaki ilişkiyi gösteren belgeler, Ricardo'ya olaydan birkaç gün önce ABD vizesi verildiğini ortaya koyuyor. Bir diğer belge ise, Caracas'ta bir ziyafette Orlando Bosch'un kadeh kaldırırken söylediği "Letelier işinin hallolduğu ve şimdi Küba uçağına saldırı düzenlenmesine sıra geldiği" sözlerinin Kissinger'a iletildiği bilgisi içeriyor.

ABD yönetiminin gizliliğini kaldırdığı belgelerden Posada'nın 1961-67 tarihleri arasında CIA için çalıştığı kesin olarak ortaya konuyor. Domuzlar Körfezi işgaline katılması planlanmış, ancak başarısızlığın ardından misyonu iptal edilmiş. İlişkinin bundan sonrasına ait bilgiler kesintili olmakla birlikte, Posada'nın kişisel tarihi ve yaptığı işler CIA operasyonlarıyla paralellik arz ediyor. Konuyla ilgilenen pek çok uzman içinse o daima ABD için çalışmış bir görevli.