ABD’de son 25 yılın en büyük öğretmen grevi

ABD’nin Şikago kentinde yaklaşık 30 bin öğretmenin katılımıyla başlayan grev, dokuzuncu gününde tarafların anlaşmaya varması sonucu sona erdi.

10 Eylül Pazartesi günü, ABD’nin en büyük üçüncü okul bölgesi olan Şikago’da, yaklaşık 30 bin öğretmenin katılımıyla başlayan grev, tarafların uzlaşması sonucunda dün sona erdi. 350 bin öğrencinin eğitim gördüğü birçok okulda bu süre boyunca eğitim yapılamadı.

Öğretmenler Şikago’da en son 1987’de grev yapmış ve grev yaklaşık 19 gün sürmüştü.

Öğretmenler yaklaşık yirmi beş yıl sonra ilk kez greve çıkarken, grev kararı akademik yılın başlamasından bir hafta sonra alındı. Guardian’ın haberine göre, sağlık hizmetleri, tazminatlar, öğretmen performans değerlendirmeleri ve ücret artışı meselelerinde anlaşma sağlanamamasından dolayı sendikanın grev kararı aldığı belirtiliyor.

Grev kararının oldukça zor bir karar olduğunu belirten Şikago Öğretmenler Sendikası Başkanı Karen Lewis, “Eğer biz öğrencilerimize hak ettikleri eğitimi vereceksek, bu şehirde bazı şeyleri daha farklı yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

“Testlere dayalı değerlendirme adil değil”
Sendikanın grev kararı alınmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi, öğretmenlerin performans değerlendirmelerinin öğrencilerin testlerdeki başarılarına göre belirlenmesi. Öğretmenler, hem kendi gelecekleri açısından hem de öğrencilerin aldığı eğitimin kalitesi açısından bu performans değerlendirme yönteminin sağlıklı bir yöntem olmadığını ifade ediyorlar.


Dövizlerdeki slogan: “öğrencilerimizin layık olduğu okullar için mücadele ediyoruz” Fotoğraf: Scott Olson

Ortaokul koordinatörü olan Jennifer Foss, öğretmenlerin performanslarının değerlendirilmesine karşı olmadığını belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Performans değerlendirmeleri test sonuçlarına bağlı olmamalı. Bu sistemin okullarda çok fazla ayrıştırıcı etkisi olacak ve öğrenciler öğretmenlere farklı şekillerde davranacak.”

Sendika başkanı Lewis, yeni sistemin test sonuçlarına gereğinden fazla ağırlık verdiğini ve yoksulluk, şiddet ve evsizlik gibi performansı etkileyen faktörleri değerlendirmeye almamasından dolayı bu sistemin öğretmenler açısından hiç adil olmadığına dikkat çekiyor.

Lewis ayrıca öğretmen değerlendirmelerinin iki yıl içerisinde yaklaşık 6000 öğretmenin işini kaybetmesine neden olduğunu belirtiyor.

Şikago’da 30 yıl öğretmenlik yapmış emekli öğretmen Inez Jacobson ise şunları söylüyor:

Öğretmenlik çok zor bir görev. Onlar eğitimli profesyoneller. Daha iyisini hak ediyorlar. Siz kimseyi sadece bir sınıfa koyup sonra iyi ondan iyi sonuçlar bekleyemezsiniz. Eğer siz öğretmenleri test sonuçlarına göre değerlendirirseniz, onlar öğrencilerine test teknikleri öğretecektir. Bunun ise eğitimle bir ilgisi yok. Çocuklar çok farklı şekillerde öğrenebilirler ve dolayısıyla bu sistem değerlendirme yöntemi olamaz.

Belediye Başkanı Rahm Emanuel ve Okullar idaresi yetkilileri grevin yasadışı olduğu gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu.

Taraflar uzlaştı
Dokuz gün boyunca süren grev, sendika delegelerinin üç yıllık yeni bir sözleşmeyi kabul etmesinin ardından sona erdi.

Sendika başkanı Karen Lewis anlaşma sonrası yaptığı açıklamada, grevin zaferle sonuçlandığını ilan ederken, anlaşmanın mükemmel bir anlaşma olmadığını fakat her küçük ayrıntının yerine getirilmesi için de sonsuza kadar grevi sürdüremeyeceklerini ifade etti.

Anlaşmaya göre, öğretmen maaşlarında ilk yıl yüzde 3’lük bir artış öngörülürken, takip eden iki yılda ise yüzde 2’li bir artış söz konusu olacak. Anlaşmada ayrıca öğretmen performanslarının değerlendirilmesinde test sonuçlarının etkisinin azaltıldığı belirtiliyor. Bununla birlikte öğretmenler kendi ders planlarını yapabilecekler.

Bu arada, Guardian’ın “Kimin tarafındasınız?” başlığı altında düzenlediği ve son gününe girilen ankette katılımcıların yüzde 59’unun öğretmenleri desteklediği görülüyor.

(soL- Dış Haberler)