ABD'de Naziler özgür

ABD'de yaşayan eski Nazi Partisi üyelerinden ve toplama kampı sorumlusu olan Jonh Demajanjuk tepkilere rağmen tutuklandıktan kısar bir süre sonra serbest bırakıldı.

soL (DIŞ HABERLER) Nazi Parisi üyesi olan ve Sobibor toplama kampında sorumlu olan John Demajanjuk tutuklandıktan kısa bir süre sonra serbest bırakıldı. Demajanjuk'un yargı önüne çıkartılmadan serbest bırakılması tepki çekti.

İnsanlık suçları işlediği iddia edilen Demajanjuk Cleveland'de yaşıyordu. Almanya'da yaşayan bazı tanıklar Demajanjuk'un Ukrayna asıllı olduğu ve Sobibor toplama kampında komünist, çingene ve Yahudiler'den oluşan 29 bin kişinin ölümünden birinci dereceden sorumlu olduğunu iddia etmişlerdi ancak ABD'li yetkililer bu iddiaları soruşturmayı dahi gerekli görmediler.

Cleveland'de bulunan evinden 6 Göçmen Bürosu çalışanı tarafından gözaltına alınan Demajanjuk ise hakkındaki iddiaları reddediyordu.

Dünyanın farklı yerlerine dağılmış olan Nazilerin peşinde olan Simon Wiesenthal Merkezi Demajanjuk'un hakkındaki Nazi iddialarında emin ve kendisinin bir an önce mahkemeye çıkarılmasını istiyor. Merkez, Demajanjuk'un Sobibor'da yaptıkları için hesap verme zamanının geldiğini belirtiyor.

Basit bir Sovyet işçisiyken anayurt savunmasında Almanlara esir düşen ve daha sonra bir savaş suçlusu haline gelen Demajanjuk 1981'de ABD vatandaşlığına hak kazanmıştı. "Korkunç İvan" lakaplı, Ukraynalı, 1998'de vatandaşlığını yeniledi.

Öte yandan bazı Nazi takipçilerine göre Demajanjuk'un yegane icraatı Sobibor değil. İkinci Dünya Savaşı'nın en büyük utançlarından olan Sobibor kampındaki "deneyiminin" ardından Demajanjuk'un başka bazı kamplarda da görevlendirildiği söyleniyor.

Sırbistan'dan ABD'ye: Savaş suçlusunu sınırdışı edin