ABD'de e-posta skandalı

ABD istihbaratının PRİSM adlı bir yazılımla kişilerin e-posta bilgilerine ve içeriklerine erişimi olduğu ortaya çıktı. Aralarında Google, Apple, Yahoo gibi şirketlerin de bulunduğu 9 şirketin sunucusundan verilerin elde edildiği iddia ediliyor.

Washington Post gazetesinin haberine göre Amerikan Hükümeti’nin elektronik dinlemelerden sorumlu birimi Ulusal İstihbarat Ajansı’nın (NSA) PRİSM adlı bir yazılımla kişilerin e-posta adreslerine erişimi olduğu ortaya çıktı. İstihbarat analistlerinin eğitimi için hazırlanan 41 sayfalık dokümanın sızdırılması ile açığa çıkan bu olayda PRİSM programının doğrudan e-posta hizmeti sağlayan şirketlerin sunucularından veri çektiği yazıldı.

Sızdırılan raporda program dahilindeki 9 şirketin Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube ve Apple olduğu bilgisi yer alırken PRİSM’in ABD Başkanı’na verilen günlük brifinglere şimdiye kadar 1477 kez katkı sağladığı belirtildi.

Şirketler yalanlasa da işbirliği 70’lere dayanıyor
Bu haberin basında yer almasının hemen ardından şirketlerden yalanlamalar gelmeye başladı. Apple ve Yahoo reddederken Google "Kişisel bilgileri yasalar uyarınca hükümetle paylaşırız. Hükümetin sistemimize bir arka kapı erişimi yoktur" dedi.

Fakat raporda hükümetin istihbarat işbirliği için 100 "güvenilir" şirket ile 1970’lerden beri anlaşma içinde olduğu bilgisi verilirken bu anlaşmanın süresinin 2012 Aralık ayında Obama tarafından uzatıldığı belirtildi.

Skandallar bununla da bitmiyor
PRİSM skandalı açığa çıkmadan bir süre önce de metadata skandalı patlamıştı. Bu skandalda ise şirketlerin mahkeme kararıyla kişilerin telefon dökümlerinin ABD hükümetine verildiği ortaya çıkmıştı. Amerikan İstihbaratlar Teşkilatı koordinatörü James Clapper "Çok gizli bir mahkeme kararının izinsiz açıklanması ulusumuzun yüz yüze olduğu çok sayıda tehdidi tespit edip bunlara cevap verme kabiliyetimize uzun vadede dönüşü olmayan zararlar verme ihtimali taşıyor" diyerek iddiaları kabul etti.

PRISM konusunda konuşan üst düzey bir istihbarat yetkilisi de uygulamanın FBI ve NSA tarafından 2007’de başlatıldığını doğruladı. Fakat hedefin ABD’liler değil yabancılar olduğunu söyledi.