ABD üssüne karşı kampanya

Kırgızistan’da uzun süredir tartışma yaratan ABD hava üssünün kapatılması amacıyla başlatılan kampanyada, iki ayda yaklaşık 150 bin imza toplandı.

soL (DIŞ HABERLER) Kırgızistan'da ABD'nin askeri üssünün kapatılması amacıyla 150 bin imza toplandı. Kırgızistan Müslümanlar Birliği Başkanı Nurlan Motuev, dün başkent Bişkek'te yaptığı açıklamada, ABD'nin Manas Hava Üssü'nün kapatılması için Ekim ayında başlattıkları imza kampanyasına 150 bin kişinin destek verdiğini söyledi.

Anayasa'ya göre, Meclis ve Devlet Başkanı'ndan üssün kapatılmasını talep etmek için 300 bin imza toplanması gerekiyor. Afganistan işgaline destek amacıyla ABD'nin kullanımına açılan Manas Hava Üssü'nün kapatılmasına yönelik tartışmalar, son dönemde Kırgızistan gündeminin en önemli konularından biri. Bişkek yönetimi de, halkın ABD askerlerine olan antipatisi ve Kırgızistan'ın Rusya'yla ilişkileri nedeniyle tepki çeken üssün kira ücretinin artırılmasını ya da boşaltılmasını talep etmişti. Kırgızistan, dünyada ABD ve Rus hava üssünün bulunduğu tek ülke olma özelliğine sahip.