ABD Türkiye'ye füze satacak

Pentagon'un Türkiye'ye satmayı planladığı füze sistemiyle İran'a da gözdağı vermeyi amaçladığı belirtiliyor.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'a bağlı Savunma Güvenlik ve İşbirliği Dairesi (DSCA), Türkiye'ye uzun menzilli hava savunma ve füze savar sistemi satıılması için ABD Kongresi'nden resmen izin istedi. DSCA'nın açıklamasında, tüm sistemlerin Türkiye tarafından satın alınması durumunda, programın bedelinin toplam 7,8 milyar doları bulabileceği belirtildi. Satılması planlanan sistemler arasında, 13 ateşleme bataryası, 72 PAC-3 füzesi, çeşitli füze türleri ve ilgili diğer sistemlerin bulunduğu belirtilen açıklamada, "Türkiye, bölgede barış ve istikrarın sağlanmasında ABD'nin ortağıdır. Bölgede kabul edilebilir bir askeri denge sağlama sürecine katkı çerçevesinde, NATO'daki müttefikimize kendini savunma kapasitesine sahip olma konusunda yardım etmek ABD'nin ulusal çıkarı için elzemdir" denildi.

DSCA açıklamasında ayrıca, "Türkiye PAC-3 füzelerini, kendi füze savunma kapasitesini ilerletmek, savunma güvenliğini güçlendirmek ve bölgesel tehditleri caydırmak için kullanacaktır. Türkiye daha önce PAC-3 füzeleri satın almamıştır, ancak bunlardan etkili bir şekilde yararlanabilecektir" ifadesi de yer aldı.

Pentagon, yapmayı planladığı bütün yabancı askeri satışlarını, kanunlar gereği ABD Kongresi'ne bildiriyor. ABD'nin NATO ülkelerine yaptığı savunma satışlarında DSCA'nın başvurularına iki hafta içinde Kongre'nin üst kanadı Senato'dan itiraz gelmezse, satış izni otomatik olarak verilmiş kabul ediliyor.

Gerçekleşmesi halinde satış, ABD'nin son yıllarda yaptığı en büyük miktardaki silah satışlarından biri olacak. Satışla ilgili yorum yapan ABD'li uzmanlar, İran'a komşu tek NATO üyesi ülke olan Türkiye'ye yerleştirilecek sistemin, İran'ın kısa menzilli SCUD füzelerine karşı "misilleme " amacı taşıdığını ifade ediyorlar.

(soL-Dış Haberler)