ABD: Türkiye Batı'ya sırtını dönmedi

Alman Marshall Fonu'nun Türkiye anketine ABD Dışişleri "Avrupa'da Türkiye dışında hiçbir ülke ile bu kadar açık ve süregelen diyaloğumuz yok" açıklamasıyla yanıt verdi.

Alman Marshall Fonu adlı düşünce kuruluşunun 'Transatlantik Trendler' anketine ABD'den değerlendirme geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Türkiye'nin Batı'ya sırtını döndüğü görüşüne katılmadığını söyledi.

Türkiye'nin çok uzun zamandır, çoklu kimliğe sahip olduğunu ve Ortadoğu'ya ilgisinin bulunduğunu savunan Gordon, Türk hükümetiyle çalışmaları sonucunda "Türkiye'nin her zaman ABD ve Batı'ya yakın durduğu, AB'ye katılım ilgisinin sürdüğü kanaatine vardıklarını" belirtti.

AB'ye katılım konusunda da Ankara'yı desteklediklerini söyleyen Gordon, AB'nin de Türkiye'yi bu sürece odaklayıcı bazı adımlar atması gerektiğini, bu noktada Türkiye'yi teşvikin önem taşıdığını belirtti.

Gordon, bir soru üzerine Türk hükümetiyle açık, samimi ve yoğun diyalog içinde olduklarını, Türkiye ile ABD arasında görüş farklılıkları olduğu gibi, çok sayıda ortak çıkar ve politikaların bulunduğunu hatırlattı.

İran konusunda aynı fikirdeyiz

Başka bir soru üzerine, İran'ın nükleer silah edinmesinin engellenmesi noktasında Türkiye ile aynı fikirde olduklarını ancak İran'ın bu konuda gerekli kriterleri yerine getirip getirmediği hususunda görüş farklılıkları bulunduğunu ifade eden Gordon, Tahran anlaşmasını örnek verdi. Gordon, yine de iki ülkenin bu konuda birbirlerine karşı samimi davrandığını söyledi.

Mavi Marmara korusunda da iki ülke birbirine yaklaştı

İsrail'in Mavi Marmara gemisine baskını ve Hamas konusunda da Türkiye ile bazı görüş farklılıkları olduğunu ama bu konuda da iki ülkenin birbirine açık yaklaştığını dile getiren Gordon, "Şunu söyleyebilirim: Avrupa'da Türkiye dışında hiçbir ülke ile bu kadar açık ve süregelen diyaloğumuz yok" diye konuştu.

"Ermenistan'la normalleşme sürecini destekliyoruz"

Gordon, Türkiye ile Ermenistan konusunda da bazı farklı bakışlar bulunduğunu belirterek, iki ülke arasındaki normalleşme sürecini desteklediklerini dile getirdi. Bunun hem iki ülkeye hem bölgeye yarar getireceğini ifade eden Gordon, Türk hükümetinin de buna katıldığını vurguladı.

Gordon şöyle konuştu:

"Türk hükümetiyle diyaloğumuz, Türkiye'nin batıdan uzaklaştığı mefhumuyla uyumlu değil. Türkiye'nin tüm söylemleri, kendilerini NATO'nun değerli bir üyesi olarak görmeye devam ettiği, AB'ye katılımı istediği ve ABD ile işbirliğine önem verdiğini gösteriyor."

" 'Model ortaklık' kurmaya çalışıyoruz"

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, bir soru üzerine Türkiye ile 'model ortaklık' ilişkisi kurma çabası içinde olduklarını belirterek, Türkiye ile ilişkilere değer verdiklerini kaydetti. Türk kamuoyunun görüşlerine de önem verdiklerini iddia eden Gordon, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiyi 'çok önemli ve stratejik' olarak nitelendirdi ve bu ilişkinin iki taraf için de verimli olduğunu sözlerine ekledi.