ABD Polonya füze anlaşması imzalandı

ABD’yle Polonya, uzun zamandır konuşulan ve uluslararası gerginlik sebebi olan ortak füze kalkanı anlaşmasını imzaladılar.

soL (DIŞ HABERLER) ABD ve Polonya, ABD'nin füze kalkanı projesi kapsamında füzelerin bir kısmının Polonya'ya yerleştirilmesine dair anlaşmayı imzaladı. 18 ay süren görüşmelerin sonunda ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice Polonya giderek Polonya Dışişleri Bakanı Radek Sikorski'yle anlaşmayı imzaladı.

ABD, füze savunma sisteminin ABD ve Avrupa'yı İran gibi "haydut devletler"in saldırılarına karşı koruyacağını söylüyor. Ancak proje, başından beri Rusya'nın çok tepkisini çekmiş, birçok fırsatta Rus yetkililer projenin kendilerine yönelik olduğunu dile getirmişlerdi.

Polonya Başbakanı Donald Tusk da, sistemin hem ABD'yi hem de Polonya'yı daha güvenli hale getireceğini söyledi. Oysa Rusya, nükleer füzelerin yerleştirilmesi durumunda Polonya'nın tamamının Rusya için açık bir hedef haline geleceğini söylemişti. Özellikle üssün kurulacağı bölgede yaşayan insanlar, can güvenliklerinin tehlikeye atıldığını düşündükleri için projeden oldukça rahatsız olduklarını dile getirmişlerdi.