ABD ordusu gidiyor katliamcı Blackwater kalıyor

ABD'nin Irak'tan asker çekmesi bu ülkeyi tamamen boşaltması anlamına gelmezken, sivillere ateş açmasıyla bilinen Blackwater'ın sözleşmesinin Eylül ayına kadar uzatıldığı belirtiliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Sivillere yönelik katliamlarıyla bilinen Blackwater adlı Amerikan özel güvenlik şirketinin sözleşmesi Eylül ayına uzatıldı. "Kötü şöhreti" nedeniyle adını Xe olarak değiştiren şirket ile ABD Dışişleri Bakanlığı arasında 22.2 milyon dolarlık yeni bir sözleşme yapıldığı ABD basınına sızdı. ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu siyasetini değiştireceğine yönelik iddiaları sarsan kararın arkasında şirketin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un vakfina 25 bin dolar bağış yapması olduğu iddia ediliyor.

Eylül'e kadar Irak'talar
Haberlere göre bakanlık sözcüsü Robert Wood'un, "Blackwater ile Irak'taki diplomatik görevlilerin korunması için yapılan anlaşmanın yenilenmesinin planlanmadığını" açıkladığı 2 Şubat günü, şirketin güvenlik hizmetini 3 Eylül 2009'a kadar uzatan bir sözleşme yapıldı. Oysa Irak hükümeti Ocak ayı sonunda, şirketin çalışma ruhsatının yenilenmeyeceğini ve özel güvenlik şirketlerinin ülkede çalışma şeklini belirleyecek Irak-ABD ortak komitesinin çalışmasını tamamlamasının ardından ülkeyi terk etmesini kararlaştırmıştı.

Hükümetin bu kararında, şirketin eski askerlerden oluşan yüzlerce görevlisinin girdiği 200 civarındaki çatışmada onlarca Iraklı sivilin hayatını kaybetmesi etkili oldu. Bir Amerikan konvoyunun Bağdat içlerinde hareket ettiği 16 Eylül 2007 günü Blackwater görevlilerinin etrafa rastgele ateş açması üzerine, Iraklı kaynaklara göre 17 sivil hayatını kaybetmişti.

Blackwater'a bağlı elemanların sivillere kasten ateş açtığı Irak'taki ABD askerleri tarafından da defalarca kez dile getirilmişti.

'Blackwater'ın işlevi değişmeyecek'
Amerika'da açılan davada 6 Blackwater çalışanı yargılanmış ve biri kasten cinayet işlemekten suçlu bulunmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Noel Clay, yenilenen sözleşmenin havacılık hizmetiyle ilgili olduğunu belirterek, "İşin yeri Irak ama bu, süresi Mayıs ayında dolacak olan Bağdat'taki işten tamamen farklı" dedi.

ABD'li insan hakları örgütleri ise sözcü Clay'i "kelime oyunu" yapmakla suçluyor. Örgütler Irak hükümetinin Blackwater'ı yasaklamasına karşı ABD'nin diretmesinin nedenlerini sorguluyor.

Xe sözcüsü Anne Tyrell 2 Şubat sözleşmesi hakkında yorum yapmaktan kaçınarak, bakanlığın sözleşmelerini uzatmama kararını bildiklerini ama ülkeyi terk etmeleri yönünde bir uyarı almadıklarını söyledi.

Para saçıyor, lobi yapıyor
Blackwater şirketinin ABD Başkanı George W. Bush'un 20 Ocak'ta sona eren 8 yıllık dönemi boyunca Amerikalı diplomatları koruma karşılığında 1 milyar dolardan fazla para kazandığı belirtiliyor. Şirketin kurucusu Erik Prince, Amerikan siyasi sisteminde güç edinebilmek için 250 bin dolar civarında bağışta bulunmuş ve bunların yarısından fazlası Cumhuriyetçi Parti'ye gitmişti.

Washington Times, ABD Senatosu'ndaki lobi faaliyetleri için yüz binlerce dolar harcayan şirketin, şimdiki Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın eşi ve eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın kurduğu yardım vakfına da 10 bin ila 25 bin dolar arasında bağış yaptığını yazdı.

ABD'nin yeni Devlet Başkanı Barack Obama'nın Afganistan'a sevk etmek üzere Irak'tan çekmesi "ABD'nin işgal siyaseti değişiyor mu?" sorusunu gündeme getirmişti. Dışişleri Bakanlığı'nın Blackwater kararı ise "değişen birşey yok" diyenleri haklı çıkarıyor.