ABD Mali’ye müdahaleye hazırlanıyor

ABD ve müttefiklerinin Libya’da Kaddafi’yi devirmek için işbirliği yaptığı El Kaide’ye bağlı militanların bir kısmı, Libya’daki işleri bitince Mali’ye geçti. ABD şimdi Mali’ye müdahale planları yapıyor.

ABD’nin 2013 yılı için planlarının ayrıntıları şimdiden gün yüzüne çıkmaya başladı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri Mali’ye yönelik bir askeri müdahale hazırlığı içinde oldukları mesajı veriyorlar.

Washington Post gazetesine konuşan yetkililer, ABD’nin Mali’de El Kaide bağlantılı gruplara müdahale edileceğini ifade ettiler. Kuzeybatı Afrika ülkesinde İslamcı militanlarla işbirliği yapan Tuaregler ülkenin kuzey kesiminde hakimiyet kurması üzerine, Mart ayında bir darbe gerçekleşmişti. Ülkenin kuzeyi aylardır El Kaide’yle bağlantılı grupların kontrolünde bulunuyor ve şeriatla yönetiliyor. İslamcı grupların ülkeye özellikle Cezayir ve rejim değişikliği sonrasında Libya’dan geçiş yaptıkları biliniyor.

22 Mart’ta düşük rütbeli askerler tarafından gerçekleştirilen darbenin bir ABD planı olabileceği tartışmaları da yine bu dönemde gündeme gelmişti. Amandou Toumani Toure yönetimini ülkenin güvenliğini sağlayamadığı gerekçesiyle deviren askerler de İslamcı gruplara karşı önemli bir ilerleme kaydedemedi. Darbenin başını çeken subayların tamamının ABD’de askeri eğitim almış oldukları da daha önce basına yansımıştı.

Libya’da “kahraman” ilan edilenler Mali’de “terörist” oldu
ABD ve müttefiklerinin Libya’da “devrimci kahramanlar” diye kamuoyuna sunduğu İslamcı militanların önemli bir bölümü bugün Mali’de “terörist” olarak niteleniyor. Washington Post’a konuşan Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, ABD’nin Mali’de “İslamcı terör gruplarına” karşı verilen mücadeleye daha fazla yardımcı olacağını, bu kapsamda Mali ordusuna gerekli teçhizat ve eğitimi sağlayacaklarını ifade ettiler. Delaware Senatörü Christopher Coons Washington Post’a verdiği demeçte, Mali’yi “aşırı İslamcıların kontrolü altındaki en büyük bölge” olarak niteledi.

Savunma Bakanlığı’ndan Amanda J. Dory ise “Planlama amaçlarına yönelik bize yeterince ipucu sağlayan bilgi ve istihbarata sahibiz” sözleriyle ABD’nin ülkeye doğrudan müdahalesinin yakın olduğunu düşündürttü. Dory, ABD uçaklarının bölgedeki Mali askerlerine havadan destek sağlaması ihtimalinin bulunduğunu, ancak “henüz bunun nasıl işleyeceği konusundan emin olmadıklarını” da sözlerine ekledi.

Bu arada ABD Dışişleri ve Hazine Bakanlıkları Mali’deki İslamcı Batı Afrika’da Birlik ve Cihat Hareketi’nin resmi olarak kara listeye alındığını ilan etti. Barack Obama’nın Afrika’dan sorumlu danışmanı Johnnie Carson ise, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’na bir uluslararası müdahale planı yapılması için askeri danışmanlar gönderdiklerini duyurdu. Carson, ABD yardımının bölgedeki en etkili grup olan İslam Mağribi El Kaidesi’ne karşı mücadeleyi güçlendirmeyi amaçladığını söyledikten sonra, “Her ne olursa olsun müdahalenin başını Afrika ve Mali çekmeli” diye konuştu.

NATO desteğiyle Libya’da rejim değişikliği yapılmasında ABD ve müttefiklerinin en önemli dayanağı İslam Mağribi El Kaidesi’nin Libya kolu olan Libya İslami Savaş Grubu olmuştu.

(soL-Dış Haberler)