ABD Lübnan'da hükümet değişikliği istedi

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta cuma günü düzenlenen bombalı saldırıda İstihbarat Şefi Vissam el Hasan dahil 8 kişinin ölmesinin ardından Hizbullah destekli hükümete istifa baskısı sürerken, ABD ülkede 'Suriye etkisinden uzak' yeni bir hükümet kurulmasını istediğini açıkladı.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta cuma günü gerçekleşen ve henüz aydınlatılamayan bombalı saldırı sonrasında hükümete yönelik baskılar artıyor. ABD Dışişleri sözcüsü Victoria Nuland yeni bir hükümetin kurulmasını desteklediklerini belirtti.

"Yeni hükümet sürecini destekliyoruz"
ABD Dışişleri sözcüsü Victoria Nuland “Suriye’deki istikrarsızlığın ihracı Lübnan’ın güvenliğini hiç olmadığı kadar tehdit ediyor. Bu tehdide karşı koyacak bir hükümet oluşması Lübnan halkının elinde” dedi. Lübnan’da iktidar boşluğu görmek istemediklerini kaydeden Nuland, “Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman yeni hükümetin kurulması için taraflara görüşüyor. Bu süreci destekliyoruz” diye konuştu. AB Dış Politika Şefi Catherine Ashton da bazı kesimlerin dikkatleri bölgedeki durumda uzaklaştırmak için Lübnan’ı karıştırmaya çalıştığını söyledi.

Başbakan Becib Mikati, Cumhurbaşkanı Süleyman’ın istifa talebini reddettiğini ve görevine şimdilik devam edeceğini söylemişti. Muhalefet, 11 kişinin öldüğü çatışmaların patlak vermesine yol açan saldırıdan Şam’ı sorumlu tutuyor. Hükümet istifa edinceye kadar meclis oturumlarını boykot edeceğini açıklayan muhalefetteki 14 Mart Hareketi, yeni hükümetin kurulması için barışçıl gösteriler düzenleyeceğini duyurdu.

Hizbullah’tan tepki
Suriye yönetiminin müttefiki Hizbullah hareketi ise, Beyrut’taki saldırıyla ilgili uluslararası soruşturma çağrılarını reddetti. Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kassam, olayın bazı Hizbullah üyelerinin de yargılandığı 2005’te eski Başbakan Refik Hariri’ye yönelik suikast davası kapsamında soruşturulması taleplerine karşı çıkarak “Bu Lübnan’ın istikrarını hedef alan bir saldırı ve ülke içinde soruşturulması gerek” dedi.

Hariri suikasti sonrası yaşananları hatırlatıyor
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta dün gerçekleşen patlamanın ardından saldırının sorumlusu olarak hızlıca Suriye’nin gösterilmesi dikkat çekmişti. Suikastin ardından bölgedeki "direniş ekseni" dışındaki bütün siyasi öznelerin Suriye yönetimini suçlaması akıllara, Hariri suikastinin ardından yaşananları getirdi. Bu suikastte de sorumlu olarak yine Suriye gösterilmiş süreç İsrail’in Lübnan’a saldırmasıyla sonuçlanmıştı. Suriye de Lübnan'dan askerlerini çekmek zorunda kalmıştı.

Olay sırasında Beyrut'ta bulunan ve Russia Today'e konuşan Ortadoğu uzmanı Ali Rizk da geçtiğimiz gün benzer bir noktaya dikkat çekmişti. Rizk patlamanın hemen ardından 14 Mart Koalisyonu'nun elde kanıt olmadan Suriye'yi suçladığını söylerken, benzer bir durumun 2005'teki Refik Hariri suikastinin ardından da yaşandığının altını çizmiş ve İsrail'in olaya dahil olma ihtimali üzerinde durmuştu. Lübnan'da yaşanacak olası bir saldırı durumunda İsrail'in Lübnan'ı yeniden işgal etme planları yaptığı biliniyor.

(soL -Dış Haberler)